Komentara: 0
Pregleda: 5063

Vantelesna oplodnja samo u državnim klinikama

14.09.2011. u 02:07h
Izvor: RTV Yueco
Vantelesna oplodnja samo u državnim klinikama

Proces vantelesne oplodnje o trošku države moći će da se obavlja samo u državnim bolnicama, jer je ugovor koji je konzorcijum privatnih klinika imao sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje (RZZO) istekao. U Fondu kažu da za produženje ugovora nema potrebe, jer su kapaciteti u državnim klinikama dovoljni da podmire potrebe, pa je doneta odluka da se ne raspisuje novi javni poziv za tu uslugu. Stručnjaci se ne slažu sa ovakvom odlukom i smatraju da će se stvoriti liste čekanja, a da je to razvojna šansa za Suboticu jer već nekoliko godina postoji projekat po kome bi Opšta bolnica Subotica postala centar vantelesne oplodnje za ovaj deo Srbije.

U proseku svaki sedmi par ima problem sa sterilitetom, dok u Subotici jedan do dva para nedeljno do bebe pokušava da dođe podnošenjem zahteva za vantelesnu oplodnju. Do 20. jula tim poslom se bavilo i 6 privatnih klinika u zemlji. Međutim, s obzirom da je u prošloj godini i u privatnim i u državnim obavljeno 1.380 procedura vantelesne oplodnje, a da su državni kapaciteti dovoljni za za 1.300 parova godišnje, u narednom periodu proces vantelesne oplodnje moći da se obavlja u Kliničkom centru Srbije, Kliničkom centru Niš, Kliničkom centru Vojvodine i GAK Narodni front u Beogradu.

Uspešnost vantelesne oplodnje u Srbiji iznosi 25 odsto. Po podacima RZZO u Srbiji sada nema čekanja na vantelesnu oplodnju. Stručnjaci ocenjuju da će se odlukom da privatne klinike ne obavljaju ovaj posao liste čekanja stvoriti. Ukoliko se stvore liste čekanja, to bi mogla biti šansa za Suboticu jer već nekoliko godina na realizaciju čeka projekat kojim bi Opšta bolnica Subotica postala centar za vantelesnu oplodnju.

Prijavljivanje parova za postupak vantelesne oplodnje je isto kao i do sada, a uputstva se nalaze na sajtu RZZO. Najpre je potrebno da se žena obrati svom ginekologu, nakon čega sa tom dokumentacijom i svima nalazima odlazi u RZZO, gde komisija odlučuje da li par ispunjava uslove da bi se započeo proces vantelesne oplodnje. Parovi, a mnogima od njih vantelesna oplodnja predstavlja jedini spas da dobiju željeno potomstvo, imaju pravo na dva besplatna pokušaja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5063

Povezane vesti

Povezane teme

bolnica

opšta bolnica

vantelesna oplodnja u subotici

vantelesna oplodnja

sterilitet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.