Komentara: 62
Pregleda: 27240

Vandali tokom noći oštetili Plavu fontanu

02.07.2015. u 10:25h > 16:23
Izvor: Subotica.com
Tokom prethodne noći (sreda na četvrtak), za sada nepoznat broj neidentifikovanih počinilaca ošetio je Plavu fontanu u centru grada i pričinio materijalnu štetu koja po prvim informacijama iznosi između 50 i 100 hiljada dinara. Policija je izvršila uviđaj i traga za izvršiocima ovog vandalskog čina.
Vandali tokom noći oštetili Plavu fontanu

Rano jutros radnici koji održavaju ovaj javni objekat prijavili su Direkciji za izgradnju grada oštećenje na fontani i materijalnu štetu u vidu razbacanog cveća unutar same fontane. Vrlo brzo na lice mesta je stigla Komunalna policija, a zatim i policija koja je prvo napravila zapisnik, a onda I uradila uviđaj.

Po informacijama koje smo dobili sa lica mesta jedan ili više počinilaca tokom noći naneo je materijalnu štetu na objektu javne svojine. Tačno vreme kada se desio ovaj vandalizam još uvek nije poznato s obzirom da policija od vlasnika i čuvara okolnih objekata nije dobila saznanja koja bi istragu odvela u nekom pravcu ka bližem otkrivanja počinilaca, ali istraga je još uvek u ranoj fazi i prekontrolisaće se kamere sa drugih objekata u neposrednoj blizini koje su možda zabeležile kretanje sumnjivih lica.

Vandali tokom noći oštetili Plavu fontanu

Vandali tokom noći oštetili Plavu fontanu

Na fontani su pored počupanog cveća iz jedne od saksija ošećena i nakrivljena minimalno dva stuba iz kojih izlazi vodeni mlaz, kao i ukrasne rozete sa prskalica, a cveće i sama saksija pobacani su po samoj fontani. S obzirom da je sama saksija prilično teška sumnja se da je ovaj vandalizam delo više izvršilaca, a više detalja će se znati posle uviđaja, odnosno istrage koja će uslediti.

Po rečima Vojislava Bujaka iz Direkcije za izgradnju grada, zaduženog za česme i fontane na javnim lokacijama, nakon poziva radnika koji održava fontanu odmah su izašli iz Direkcije i pozvali Komunalnu policiju, a ubrzo je stigla i policija koja je obišla okolne kafiće kako bi pokušala da prikupi više informacija vezanim za ovaj događaj.

- "U utorak je fontana očišćena - oprana je, promenjena je voda i urađena hemijska analiza, sada moramo da je ispraznimo i da uradimo sve ponovo. Predstoji nam i da utvrdimo kolika su oštećenja, odnosno da li možemo nešto da vratimo u prvobitno stanje i popravimo ili će biti potrebno da se radi nešto više. Po prvim procenama šteta iznosi između 50 i 100 hiljada dinara" - izjavio je Bujak.

Vandali tokom noći oštetili Plavu fontanu

Vandali tokom noći oštetili Plavu fontanu

Na lice mesta izašli su i direktor Direkcije za izgradnju grada Peter Blau i šef komunalne inspekcije Lajoš Kampel koji su osudili vandalizam i uništavanje javne svojine.

Plava fontana izgrađena je 2001. godine na prostoru tzv. majmun placa, izrađena je od Žolnai keramike, proizvedene u Pečuju, baš kao i većina ukrasne keramike i crepova secesijskih građevina u gradu.

SAOPŠTENJE KABINETA GRADONAČELNIKA

Grad Subotica najoštrije osuđuje oštećenje Plave fontane, na Trgu republike, u noći između 1. i 2. jula 2015. godine, i atak na javnu, gradsku imovinu.

Jedan ili više za sada neidentifikovanih počinilaca na fontani je, pored čupanja i bacanja u vodu cveća iz šest od osam keramičkih saksija i bacanja u fontanu jedne, oko 30 kilograma teške plastične saksije sa zemljom i cvećem, iskrivio dva keramička stuba sa prskalicama i iščupao i u Plavu fontanu bacio šest ukrasnih prstenova od nerđajućeg čelika koji se postavljaju na keramičke stubove sa prskalicama.     

Računajući neophodno pražnjenje i čišćenje fontane, punjenje vodom i primenu hemijskih sredstava, pričinjena materijalna šteta na Plavoj fontani, prema rečima nadležnih iz Direkcija za izgradnju grada, za sada se procenjuje na oko 100.000 dinara.

Bez obzira koji motiv stoji iza ovog vandalskog čina, apelujemo na nadležne organe da se slučaj što pre istraži i vinovnici tog nedela privedu pravdi i adekvatno kazne.

Izvor: Subotica.com
Obilazak oštećene fontane Obilazak oštećene fontane Obilazak oštećene fontane Obilazak oštećene fontane Obilazak oštećene fontane Obilazak oštećene fontane Obilazak oštećene fontane Obilazak oštećene fontane
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 62
Pregleda: 27240
Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

plava fontana

vandalizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.