Komentara: 38
Pregleda: 23176

Sahranjivanje opet uzburkalo skupštinu

29.09.2016. u 10:17h > 19:06
Izvor: Subotica.com
Posle više od sat vremena rasprave, odbornici Skupštine grada usvojili su Izmenu odluke o sahranjivanju i grobljima, ali njome ništa puno neće biti promeniti u odnosu na odluku iz marta. Kao i do sada, pripremu i opremu pokojnika građani će moći da urade i kod drugih privrednih lica, dok će sahranjivanje i ceremonijal na groblju i dalje moći da radi samo JKP „Pogrebno“.
Sahranjivanje opet uzburkalo skupštinu

U novoj odluci izmenjeno je da i privatnici mogu da štampaju posmrtnice, kao i da urna može i ne mora biti položena u drveni sanduk. Kao i do sada, odnosno kao što kaže odluka iz marta ove godine, sve što prethodi sahrani (prodaja opreme, pripremanje i prevoz pokojnika do groblja) moći će da obavljaju i JKP „Pogrebno“ i druga privatna pogrebna preduzeća. Od momenta kada pokojnik dođe na groblje, sve radnje – pokop i ceremonijal, može da radi samo JKP „Pogrebno“.

Usvajanju Izmene odluke o sahranjivanju i grobljima prethodila je rasprava o predlogu za donošenje potpuno nove odluke, koju je podneo Pokret za građansku Suboticu. Na osnovu Građanske inicijative, koju je potpisalo 15.100 Subotičana, oni su tražili mogućnost da i ceremonijal obavljaju privatnici.

- Neophodno je da inicijativa više od 15.000 naših sugrađana bude prepoznata od strane Skupštine grada i da omogućimo svim našim sugrađanima da za svoj novac mogu da izaberu ko će im pružiti uslugu sahranjivanja. Ova odluka dotiče svakodnevni život više od 2.000 porodica u Subotici svake godine – obrazložio je Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. - Sadašnja situacije je ništa drugo nego monopol, a sasvim je evidentno da će se uskoro promeniti i zakon.

Sahranjivanje opet uzburkalo skupštinu

Reagujući na optužbe opozicije da vlast podržava monopol, Stevan Bakić, predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke, podsetio je Jenea Maglaija da kao gradonačelnik nije primenio zakon i nije štitio interes javnog preduzeća.

- Ako rad po zakonu nazivate monopolom, onda je u pozadini nešto drugo, čime bi se mogli pozabaviti i druge institucije – naglasio je Stevan Bakić, podsetivši da je Jožef Miškolci, vlasnik pogrebnog preduzeća „Funero“ bio Maglaijev savetnik za odnose sa verskim zajednicama.

Podsetimo, Zakon o sahranjivanju i grobljima je još 2011. godine propisao da obred sahranjivanja može da vrši samo preduzeće čiji je osnivač lokalna samouprava, ali je on pet godina stajao u fioci neke od kancelarija Gradske kuće. Primenjen je tek posle odluke Ustavnog suda i pre pola godine gradska odluka usklađena je sa republičkim propisima.

Izvor: Subotica.com
4. sednica Skupštine grada 4. sednica Skupštine grada 4. sednica Skupštine grada 4. sednica Skupštine grada 4. sednica Skupštine grada 4. sednica Skupštine grada 4. sednica Skupštine grada 4. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 23176

Povezane vesti

Povezane teme

jkp pogrebno

pogrebno preduzeće

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sahrana

velika većnica

sednica skupštine grada

skupštinsko zasedanje

prenos uživo

sahranjivanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.