Komentara: 11
Pregleda: 5646

Uz protivljenje opozicije, odbornici spojili Zavod i Direkciju

16.06.2014. u 17:48h
Izvor: Subotica.com
Većinom glasova, danas je u Skupštini grada doneto Rešenje o davanju saglasnosti na nacrt Ugovora o statusnoj promeni pripajanja Javnog preduzeća Zavod za urbanizam, Javnom preduzeću Direkcija za izgradnju grada Subotice, što faktički znači da Zavod za urbanizam više neće postojati.
Uz protivljenje opozicije, odbornici spojili Zavod i Direkciju

Slavko Parać, odbornik Demokratske stranke, istakao je da je ovo očekivana, „imajući u vidu da je gradonačelnik lično rekao da se odustaje od velikih projekata“.

- Direkcija je svojevremeno i osnovana kako bi stručnjaci angažovani u njoj mogli da se posvete realizaciji projekata koji su značajni za razvoj grada, a da arhitekte i projektanti iz Zavoda mogu da se posvete pravljenju planova. Sada smo očigledno u situaciji da više neće biti velikih projekata, poput nastavka radova na Narodnom pozorištu, banje na Paliću ili rešavanja važnih saobraćsjnih problema. Ovakvom politikom nam ne treba ni jedno preduzeće ovakvog tipa. Drugi razlog spajanja je da mogu proglasiti tehnološkim viškovima zaposlene koji su bliski Demokratskoj stranci i dati im otkaze. Ovo je loše rešenje i ne podstiče se kvalitet – rekao je Parać.

Robert Santo iz Nove demokratske stranke ne slaže s načinom na koji je urađeno spajanje dva preduzeća, i dodaje da se ni većina zaposlenih ne slaže sa ovakvom reorganizacijom.

- Favorizuje se Direkcija za izgradnju, iako je Zavod za urbanizam, sa svojim licenciranim stručnjacima iz oblasti arhitekture i projektantstva, bio motor razvoja Subotice decenijama. Utapanje Zavoda i Direkciju je omalovažavanje tih stručnjaka, koji rade ozbiljan i kompleksan posao – naglasio je Santo.

Odbornik vladajuće Srpske napredne stranke, Gojko Radić, smatra da je pogrešna odluka bila što su ova dva preduzeća ikada i razdvajana, jer je to donelo samo nove troškove.

- Imamo loša iskustva sa Zavodom, jer je tamošnje rukovodstvo radilo nezakonite stvari. Mi nemamo problem sa stručnjacima iz Zavoda, već sa načinom vođenja tog preduzeća. Demokrate su tamo navukli partijske, a ne stručne kadrove. Ako se kasnije ispostavi da je utapanje Zavoda u Direkciju loše rešenje, mi ćemo prihvatiti odgovornost za to – rekao je Radić.

Dušan Stipanović iz Socijalističke partije Srbije demantovao je da je utapanje Zavoda u Direkciju degradiranje struke.

- Ovim se na viši nivo podiže racionalnost u vođenju grada, jer će biti ukinut veliki broj funkcija i ostvariće se uštede. Moramo smanjivati troškove, da nam se budžet ne bi raspao – poručio je Stipanović.

Odbornik Saveza vojvođanskih Mađara, Laslo Kerekeš, rekao je da je vreme pokazalo da je razdvajanje ova dva preduzeća, pre desetak godina, bilo pogrešan potez, pre svega sa aspekta ekonomičnosti.

- Ekonomski momenat je najvažniji. Sada će jedan menadžment obavljati posao koji su radila dva. Samo od PDV-a će biti ostvarena ušteda od 16 miliona dinara, a to nije jedino, jer ima još niz pozicija na kojima će troškovi biti umanjeni – zaključio je Kerekeš.

Izvor: Subotica.com
21. sednica Skupštine grada Subotice 21. sednica Skupštine grada Subotice 21. sednica Skupštine grada Subotice 21. sednica Skupštine grada Subotice 21. sednica Skupštine grada Subotice 21. sednica Skupštine grada Subotice 21. sednica Skupštine grada Subotice 21. sednica Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5646

Povezane vesti

Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.