Komentara: 4
Pregleda: 4283

Strategija za razvoj poljoprivrede usvojena na današnjoj sednici Skupštine grada

22.05.2015. u 17:15h
Izvor: Subotica.com
Skupština grada Subotice na današnjoj sednici usvojila je Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja grada za period 2014-2020 godine, u okviru koje je predviđeno ulaganje od 12 milijardi dinara, od čega 40 odsto treba da obezbedi lokalna smaouprava. Takođe, usvojen je  i Program zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta u ovoj godini.
Strategija za razvoj poljoprivrede usvojena na današnjoj sednici Skupštine grada

- Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvpja Subotice podrazumeva usmeravanje značajnijih sredstava za organizovani razvoj poljoprivrede i ruralnih područja, u kojima je izražena tendencija siromašenja - predočio je Mirko Ostrogonac iz Gradskog sekretarijata za poljoprivredu.

- U Subotici dominira ratarstvo, a gotovo 90 odsto poljoprivrednog zemljišta koristi se za proizvodnju žitarica i industrijskog bilja. Voćarstvo i povrarstvo su zastupljeni na oko sedam odsto poljoprivrednih površina. Najnepovoljnija situacija je u stočarstvu usled gašenja mesne industrije u gradu, a što se organske proizvodnje tiče, ona zauzima minimalne površine. Kada je u pitanju ruralni razvoj, izražena je stagnacija naših sela i njihovo siromašenje. I pored određenih pomaka, infrastrukturna izgrađenost je na niskom nivou, a potrebna su i značajna ulaganja u energetiku, kao i u zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Takođe je neophodno rešavanje nezaposlenosti, te se u tom cilju planira izgradnja malih prerađivačkih pogona, u kojima bi se koristile lokalne sirovine, rekao je Ostrogonac.

U kraćoj diskusiji, Mirana Dmitrović, odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine, istakla je da su ovi problemi nastajali godinama i da je jedno od njihovih rešenja decentralizacija prilikom donošenja odluka.

- Mesnim zajednicama su ukinuti računi, ne mogu same ništa da preduzmu, a grad često za njih nema sluha. Sela su prepuštena sama sebi – naglasila je odbornica Mitrović.

Iako je odbornička grupa Pokreta socijalista podržala donošenje Strategije, predsednik odborničke grupe Duško Stipanović, ukazao je na neminovnost drugačijeg odnosa grada prema selu.

- Grad se odnosi nekorektno i maćehinski prema selima, gde je sve manje stanovništva i gde su veliki problemi, naročito u pogledu nezaposlenosti. Na to se posebno mora obratiti pažnja i kod donošenja rebalansa I kod budžeta za narednu godinu – naglasio je Stipanović.

Programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta predviđeno je da se od ukupno 17 hiljada hektara državnog zemljišta u zakup izda 3.352 hektara, a očekivana sredstva od zakupa  iznose ukupno 157 miliona dinara.

- Sredstva će biti utrošena na uređenje kanalske mreže, nabavku opreme za navodnjavanje, za protivgradnu zaštitu, uređenje atarskih putova, opremanje Poljočuvarske službe, potom za edukaciju poljoprivrednika, kao i za projekte od lokalnog značaja, među kojima je Centar za prikupljanje leševa životinja - najavio je Grgur Stipić, šef  Kancelarije za poljoprivredno zemljište.

Odbornici su danas izglasali i odluku da građevinsko zemljište više ne može uzeti u zakup nego samo kupiti. 

Izvor: Subotica.com
30. sednica Skupštine grada 30. sednica Skupštine grada 30. sednica Skupštine grada 30. sednica Skupštine grada 30. sednica Skupštine grada 30. sednica Skupštine grada 30. sednica Skupštine grada 30. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4283
Povezane teme

Grad Subotica

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.