Komentara: 17
Pregleda: 7812

Usvojen rebalans budžeta

17.04.2014. u 15:19h
Izvor: Subotica.com
Sa 43 glasa za, osam protiv i jednim uzdržanim, odbornici Skupštine grada usvojili su rebalans budžeta po kome će gradska kasa biti „punija“ za oko 700 miliona dinara, pa bi ove godine trebala raspolagati sa ukupno 5,7 milijardi dinara.
Usvojen rebalans budžeta

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, obrazlažući ovaj predlog, naglasio je da su nepopularne mere, odnosno finansijski rezovi, sa početka ove godine donele rezultate.

- Pozitivni pomaci su doneli na planu finansijske i poreske discipline, kao i racionalnijim raspolaganjem imovinom, pre svega poslovnim prostorima. Iz tih razloga su se stekli uslovi za rebalans i on će biti osnova za ozbiljan rad do kraja godine. U dodatna sredstva predviđena rebalansom, ulaze i neutrošena sredstva iz prethodne godine, namenski transferi sa nivoa republike, kao i povećana sredstva od prodaje gradskog građevinskog zemljišta – naglasio je Maglai.

On tvrdi da ova sredstva neće biti utrošena na povećanje plata ili subvencija, već samo na nužne potrebe.

- Značajna izdavanja ići će na socijalna davanja, odnosno na kupovinu užina za učenike i Dom „Kolevku, zatim dokapitalizaciju Slobodne carinske zone, azil za pse i zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica, realizaciju infrastrutkurnih projakata u prigradskim mesnim zajednicama, rekonstrukciju Sinagoge, rasvetu na Gradskom stadionu, donacije sportskim organizacijama iz prigradskih naselja, saobraćajnicu za budući trgovinski objekat „Lidl“, a biće i donacija za oblast kulture, obrazovanja, kao i za zoološki vrt, spomenik „ptica slomljenih krila“ i neka javna preduzeća – istakao je Maglai.

Kao najveći izdatak u predstojećem periodu, „težak“ više stotina miliona dinara, gradonačelnik je naveo ulazak u proces otkupa Prve kasarne od Ministarstva odbrane, jer, prema njegovim rečima, „postoji ozbiljan investitor, jedna od najvećih svetskih kompanija, koji bi komercijalizovao taj prostor“.

- Na dobrom smo putu da na pozitivan način završimo pregovore sa Ministarstvom odbrane, poručio je Maglai.

Usvojen rebalans budžeta

Slavko Parać, odbornik opozicione Demokratske stranke, naglasio je da je rebalans budžeta već u aprilu dokaz da je on pre četiri meseca bio loše koncipiran.

- Ovo je jasan znak da se gradskom kasom loše raspolagalo u prethodnom periodu i da smo bili u pravu u decembru 2013. godine kada smo kritikovali budžeta za tekuću godinu. Predloženim izmenama, loš budžet čini se još lošijim. Javni prihodi su naduvani. Čak se spominje da će i porez na zarade zaposlednih u „Svarovskom“ ući u budžet za ovu godinu, a kamen temeljac za ovu fabriku je postavljen pre tri dana i nema ni teoretskih šansi da se ceo projekat realizuje ove godine. Isto tako, spominju se i ogromni prihodi od prodaje gradskog građevinskog zemljišta na prostoru Prve kasarne, a ona je i dalje u vlasništvu Ministarstva odbrane i nemoguće je da se ove godine taj prostor komercijalizuje – rekao je Slavko Parać i dodao da je neprijatno iznenađen jer ni jedan dinara ovim rebalansom nije opredeljen za nastavak radova na Narodnom pozorištu.

Usvojen rebalans budžeta

Odbornici su razrešili v.d. direktora JP “Subotica trans” Tibora Fazekaša i na njegovo mesto imenovali Aleksandra Aleksića. Fukcije je razrešena i direktorka Apoteke Olivera Radnić i na njeno mesto imenovana Violeta Sloboda na period od šest meseci. Usvojeno je i rešenje o razrešenju direktora JP “Privredno tehnološki parkovi” Branka Guslova sa danom od 19.maja, a na njegovo mesto je imenovan Ivan Saveljić, na dužnost stupa od 20.maja. Valeriji Tot Godo je produžen mandat v.d. direktorke JKP “Vodovoda i kanalizacije”, prenosi YuEco.

Izvor: Subotica.com
20. sednica Skupština grada Subotice 20. sednica Skupština grada Subotice 20. sednica Skupština grada Subotice 20. sednica Skupština grada Subotice 20. sednica Skupština grada Subotice 20. sednica Skupština grada Subotice 20. sednica Skupština grada Subotice 20. sednica Skupština grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 nedelju
Komentara: 17
Pregleda: 7812

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Slavko Parać

Skupština grada Subotice

jene maglai

rebalans budžeta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.