Komentara: 4
Pregleda: 2960

Uspostavljanje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva

04.10.2014. u 16:04h
Izvor: subotica.rs
Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije juče je u Subotici, u Hotelu „Galerija”, započela realizaciju serije konsultativnih sastanaka sa lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva koji će se održati u deset gradova i opština povodom kreiranja prve Nacionalne strategije i Akcionog plana za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine.
Uspostavljanje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, otvarajući ovaj konsultativni sastanak, rekao da su mnoga civilna udruženja i organizacije tako koncipirani i organizovani da u velikoj meri mogu da pomognu razvoju lokalne sredine ako za to postoji otvorenost i volja za izgradnjom partnerskog odnosa od strane rukovodioca na nivou lokalnih samouprava.

- Politički funkcioneri organizacije civilnog društva u mnogim segmentima doživljavaju kao neko, rekao bih, strano telo ili remetilački faktor. Nadam se da će ova konferencija doprineti da se ta distanca prevaziđe i da se mimo tih institucionalnih okvira, koji su sada postavljeni, zaista i operativno i suštinski napravi jedan ozbiljniji iskorak u smislu učešća civilnog društva u upravljanju određenim tokovima i procesima koji su bitni za svakodnevni život naših sugrađana – naglasio je, između ostalog, Jene Maglai.

Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, Ivana Ćirković, kaže da će Nacionalna strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva biti prvi dokument te vrste u Republici Srbiji koji treba da utvrdi osnovne mere i aktivnosti svih nadležnih institucija koje će se sprovoditi u sledeće četiri godine u cilju unapređenja okvira za rad i razvoj civilnog društva, ali i za redovnu saradnju sa državnim institucijama.

- Cilj donošenja Nacionalne strategije je uspostavljanje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, a što uključuje sveukupno unapređenje regulatornog, institucionalnog i finansijskog okvira, unapređenje saradnje između državnih organa i udruženja građana i drugih organizacija civilnog društva i njihovo uključivanje u procese kreiranja i donošenja javnih politika – istakla je Ivana Ćirković.

Proces izrade Strategije podržan je u okviru EU IPA projekta „EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom“, dok će planirani konsultativni sastanci, kao deo velikog participativnog procesa na lokalu, biti realizovani u okviru projekta „Podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva“, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Republici Srbiji.

Izvor: subotica.rs
Projekat podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Projekat podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Projekat podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Projekat podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Projekat podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Projekat podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Projekat podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Projekat podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2960
Povezane teme

Grad Subotica

jene maglai

civilno društvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.