Komentara: 10
Pregleda: 3482

Uspešna 2015. godina za turizam u Subotici

02.02.2016. u 16:19h
Izvor: TV Subotica
Uspešna 2015. godina za turizam u Subotici

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku koji je sumirao turistički promet i rezultate postignute u 2015. godini, ukupan broj dolazaka domaćih i stranih turista u Suboticu i Palić zajedno za period januar – decembar 2015. godine u proseku je porastao 10,15% a noćenja za 14,26% u odnosu na isti period 2014. godine.

U našem gradu je prošle godine zabeleženo 95.768 dolazaka i 154.224 noćenja što je za 24.000 noćenja više u odnosu na  2014. godinu. Grad i turistički centar Palić prepoznatljivi su turistima po vinskom, kongresnom, dentalnom ali i gradskom turizmu u kom najveće interesovanje izazivaju građevine u stilu secesije. Najzastupljeniji su gosti iz Mađarske, zemalja ex Jugoslavije, Nemačke, Italije i skandinavskih zemalja, prvenstveno iz Norveške.

- „Želim da istaknem da je to najbolji rezultat u poslednjih 37 godina što se tiče dolazaka turista, odnosno najbolji rezultat što se tiče noćenja turista u poslednjih 30 godina u našoj turističkoj destinaciji. Svi zajedno možemo biti ponosni na sve što smo postigli. Kuriozitet je da smo u 2015. godini zabeležili više noćenja stranih gostiju nego domaćih, što ukazuje u kom pravcu se kreće naš turizam i kako treba da se ponašamo i u budućnosti.“ - izjavila je Ivana Anđelković, direktorica Turističke organizacije Subotica

Ostvareni rezultati podstiču turističke radnike da i u tekućoj godini nastave trend porasta broja turista i noćenja u Subotici i Paliću. Pored  promocija na sajmovima u zemlji i regionu, radiće se i na dodatnom približavanju turističke ponude stranim turistima. Očekuje se i završetak radova na adaptaciji stare tramvajske stanice kod Hotela „Prezident“, čime bi Palić kao turističko mesto dobio svoj turistički informativni centar.

- „Građevinski radovi su završeni pre nove godine. Trenutno se objekat oprema nameštajem. Što se tiče obaveza Turističke organizacije Grada Subotice, sve obaveze su završene. Mi smo poslali završni izveštaj Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje je finansiralo ovaj projekat sa preko 7 miliona dinara i sada čekamo sredstva od grada za neophodnu opremu kako bi Turističko informativni centar mogao početi sa radom.“ -  zaključila je direktorica TOS

Po rezultatima ostvarenim u protekloj godini, Subotica i Palić nalaze se u vrhu najposećenijih gradova u Srbiji, odmah posle Beograda i Novog Sada, dok su najposećeniji turistički centri tradicionalno Vrnjačka Banja, Kraljeve vode (Zlatibor) i Kopaonik.

Prema podacima Turističke organizacije Srbije našu zemlju je u prvih jedanaest meseci  2015. godine posetilo 1.045.836 stranih turista što je porast za 10% u odnosu na 2014. godinu, dok je domaćih turista u navedenom periodu bilo 1.214.407 odnosno 12% više u odnosu na pre dve godine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 10
Pregleda: 3482

Povezana vest

Povezane teme

Turizam Subotica

dentalni turizam

subotica dental turizam

banjski turizam

turisti na paliću

turizam palić

turistička organizacija subotica

turizam na paliću

turizam

turistička organizacija srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.