Komentara: 37
Pregleda: 13505

Urbanisti zaboravili na pešake i bicikliste

16.01.2016. u 11:10h
Izvor: Politika Online
Na putu od plana do izgradnje kružnog toka, nestale pešačka i biciklistička staza, pa građani gacaju po blatu. – Biće sankcija, poručuje direktor Direkcije za izgradnju grada Peter Blau
Urbanisti zaboravili na pešake i bicikliste

U poslednjoj deceniji u širem centru Subotice izgrađeno je osam kružnih tokova, i iz toga bi moglo da se zaključi da gradski urbanisti imaju dobro iskustvo u njihovom projektovanju. Ipak, na nedavno završenom kružnom toku na raskrsnici ulica Majšanski put i 51. divizije, urbanisti su zaborave na pešake i bicikliste kao učesnike u saobraćaju.

Kada je sredinom novembra prošle godine otvorena nova saobraćajnica, taj propust niko nije javno pominjao, a možda ni primetio. Građani koji prolaze ovom raskrsnicom očekivali su da će posao na izgradnji kružnog toka biti završen onako kako se činilo i logičnim, da osim kolovozne budu izgrađeni i trotoar i biciklistička staza koji su ovde postojali pre izgradnje kružnog toka.

Umesto toga, građevinska operativa se povukla, a pešaci i biciklisti su prepušteni blatu. Čitava saobraćajnica deluje kao neuređen teren, koji je građane Subotice i Vojvodine koštao 13,6 miliona dinara, jer je građena iz pokrajinskog i gradskog budžeta.

Laslo Juhas iz Zavoda za urbanizam (koji je od ove godine pripojen Direkciji za izgradnju grada) u razgovoru za „Politiku” kaže da je njegov posao bio da odredi uslove po kojima će se raditi projekat kružnog toka.

– Dati su uslovi za izgradnju pešačke staze, a za bicikliste, pošto nije bilo dovoljno mesta, predviđeno je da uđu u kružni tok, ali da se za to sa postojeće staze napravi prilaz. Nije izvedeno kao što je dato u planu ni za pešake, niti za bicikliste, i zbog toga ljudi sada zovu i bune se. Međutim, po zakonu od 2003. godine, na izvođački projekat nije potrebna saglasnost onih koji rade uslove, tako da nismo ni imali uvid u to šta je projektovano – kaže Juhas.

Projektovanje saobraćajnica, kružnih tokova i biciklističkih staza u 2015. godini na javnoj nabavci marta iste godine povereno je „Dizajn ofisu” iz Subotice i „Rod dizajnu” iz Beograda po ceni od oko 236.000 dinara. Na osnovu ovih projekata raspisan je i javni poziv za njihovu izgradnju.

Miloš Atić, vlasnik „Dizajn ofisa”, kaže da u projektnom zadatku za kružni tok Direkcija od njih nije tražila da projektuju ni biciklističku, a ni pešačku stazu. U tenderu za izgradnju kružnog toka koji je avgusta prošle godine objavila Direkcija za izgradnju grada pominje se izgradnja kolovoza, izmeštanje visokonaponskog voda, gasne instalacije, ali takođe nema ni reči o pešačkoj stazi ili prilagođavanju biciklističke staze.

Gde je nestala staza za pešake i bicikliste, nije lako utvrditi. „Politika” je po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja od Direkcije za izgradnju grada dobila odgovor da projekat za ovaj kružni tok nije obuhvatio trotoare: „S obzirom da je projekat bilo potrebno obezbediti u veoma kratkom roku za potrebe konkursa AP Vojvodina, koji je obuhvatao isključivo saobraćajnice sa kružnim tokom, izvod iz projekta za ovu namenu nije obuhvatio trotoare”. Nadzor nad ovim radovima u ime Direkcije radila je Dražena Milošević.

Međutim, u razgovoru za „Politiku” direktor Direkcije Peter Blau kaže da je izostavljanje trotoara u stvari bila greška:

 – Šta da kažem, napravljen je propust i nastojimo što pre da ga ispravimo. Stručna služba nije uvrstila biciklističku stazu u javnu nabavku za izvođenje kružnog toka i oni će snositi konsekvence.

Direktor nije bio siguran u kom dokumentu je „nestala” pešačka staza.

 – U konkursu za izvođenje radova već nema staze, i pretpostavljam da je nema ni u projektu, a zašto to treba tehnička služba da objasni. Pošto nije znala da objasni, snosiće konsekvence zbog propusta. Još tokom izgradnje sam video da to nije urađeno i naredio sam da se sanira, ali stručna služba nije postupila po tome – ističe Blau.

Izvor: Politika Online

Obilazak završnih radova na izgradnji kružnog toka na Makovoj sedmici

Obilazak završnih radova na izgradnji kružnog toka na Makovoj sedmici Obilazak završnih radova na izgradnji kružnog toka na Makovoj sedmici Obilazak završnih radova na izgradnji kružnog toka na Makovoj sedmici Obilazak završnih radova na izgradnji kružnog toka na Makovoj sedmici Obilazak završnih radova na izgradnji kružnog toka na Makovoj sedmici Obilazak završnih radova na izgradnji kružnog toka na Makovoj sedmici Obilazak završnih radova na izgradnji kružnog toka na Makovoj sedmici Obilazak završnih radova na izgradnji kružnog toka na Makovoj sedmici
Pogledaj ostale fotografije

Radovi na izgradnji kružnog toka na Majšanskom putu

Radovi na izgradnji kružnog toka na Majšanskom putu Radovi na izgradnji kružnog toka na Majšanskom putu Radovi na izgradnji kružnog toka na Majšanskom putu Radovi na izgradnji kružnog toka na Majšanskom putu Radovi na izgradnji kružnog toka na Majšanskom putu Radovi na izgradnji kružnog toka na Majšanskom putu Radovi na izgradnji kružnog toka na Majšanskom putu Radovi na izgradnji kružnog toka na Majšanskom putu
Pogledaj ostale fotografije

Radovi na izgradnji kružnog toka na uglu Majšanskog puta i 51. divizije

Radovi na izgradnji kružnog toka na uglu Majšanskog puta i 51. divizije Radovi na izgradnji kružnog toka na uglu Majšanskog puta i 51. divizije Radovi na izgradnji kružnog toka na uglu Majšanskog puta i 51. divizije Radovi na izgradnji kružnog toka na uglu Majšanskog puta i 51. divizije Radovi na izgradnji kružnog toka na uglu Majšanskog puta i 51. divizije Radovi na izgradnji kružnog toka na uglu Majšanskog puta i 51. divizije Radovi na izgradnji kružnog toka na uglu Majšanskog puta i 51. divizije Radovi na izgradnji kružnog toka na uglu Majšanskog puta i 51. divizije
Pogledaj ostale fotografije

Radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica 51. Divizije i Majšanski put

Radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica 51. Divizije i Majšanski put Radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica 51. Divizije i Majšanski put Radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica 51. Divizije i Majšanski put Radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica 51. Divizije i Majšanski put Radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica 51. Divizije i Majšanski put Radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica 51. Divizije i Majšanski put Radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica 51. Divizije i Majšanski put Radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica 51. Divizije i Majšanski put
Pogledaj ostale fotografije

Raskrsnica na Majšanskom putu predviđena za izgradnju kružnog toka

Raskrsnica na Majšanskom putu predviđena za izgradnju kružnog toka Raskrsnica na Majšanskom putu predviđena za izgradnju kružnog toka Raskrsnica na Majšanskom putu predviđena za izgradnju kružnog toka Raskrsnica na Majšanskom putu predviđena za izgradnju kružnog toka Raskrsnica na Majšanskom putu predviđena za izgradnju kružnog toka Raskrsnica na Majšanskom putu predviđena za izgradnju kružnog toka Raskrsnica na Majšanskom putu predviđena za izgradnju kružnog toka Raskrsnica na Majšanskom putu predviđena za izgradnju kružnog toka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 37
Pregleda: 13505

Povezane vesti

Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

Asflatiranje 51. divizije

makova sedmica

kružni tok u subotici

izgradnja kružnog toka

peter blau

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.