Komentara: 1
Pregleda: 5910

Upis na budžet sa 48 bodova?

25.10.2012. u 17:29h
Izvor: RTV Yueco
Upis na drugu, treću i četvrtu godinu fakulteta traje do kraja oktobra. Po Zakonu o visokom obrazovanju da bi student konkurisao na budžet mora da ostvari minimum 48 bodova u prethodnoj školskoj godini. Ovo jeste neophodan, ali ne i dovoljan uslov jer je konkurencija među studentima ta koja određuje broj bodova neophodan za upis studija na teret budžeta.
Upis na budžet sa 48 bodova?

U pojedinim subotičkim državnim visokoškolskim ustanovama smanjili su cenu boda za studente koji su ostvarili zakonski minimum, na nekima se ovaj problem uopšte nije javio, dok neki fakulteti upšte nisu umanjivali školarine.

Pojedini fakulteti u Srbiji na kojima studenti sa 48 i više bodova nisu mogli da se upišu na budžet zbog ograničenog broja mesta, nameravaju da akademce oslobode od 30 do 60 odsto plaćanja školarine. Na Ekonomskom fakultetu u Subotici su za mesto na budžetu konkurisali studenti od 48-60 bodova, sastavljene su rang liste I za studiranje na teret budžeta na drugoj, trećoj ili četvrtoj godini, je bilo potrebno ostvariti gotovo maksimalnih 60 poena. Za sve one koji zbog jake konkurencije nisu uspeli da ostvare traženi broj bodova, smanjena je cena boda predmeta koji prenose u ovu školsku godinu sa 1600 na 1500 dinara.

Po Zakonu o visokom obrazovanju da bi konkurisao na budžet, student mora da ostvari minimalno 48 bodova, što predstavlja traženi, ali nije I dovoljan uslov. Na Ekonomskom fakultetu u Subotici I Novom Sadu ima 400 budžetskih mesta na prvoj godini, dok na drugoj, trećoj I četvrtoj ima 480 mesta za studente koji će se školovati o trošku države. Pravo da konkurišu na ova mesta su ostvarili studenti koji su ostvarili minimalno 48 bodova u prethodnoj školslkoj godini. Nakon sastavljanja rang liste za sotvarivanje prava za studiranje o trošku države bilo je potrebno gotovo maksimalnih 60 bodova. Fakultet je primenjujući pravilo pozitivne diskriminacije doneo odluku da svi oni koji su ostvarili 60 poena budu oslobođeni školarine.

Kako smo saznali na Građevinskom fakultetu u Subotici I Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača I trenera nije doneta odluka o smanjenju školarine za studente koji nisu uspeli da se upišu na budžet bez obzira na ostvaren broj poena. Na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija kažu da nije bilo potrebe za smanjenjem školarine jer su se svi studenti zbog specifičnosti studijskog programa, upisali na budžet, a situacija je ista i na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5910
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

građevinski fakultet

subotica fakulteti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.