Komentara: 8
Pregleda: 2593

Umesto u parku, igraju se na netu!

25.07.2014. u 10:39h
Izvor: Alo.rs
Osnovci u Subotici, kao i nešto stariji srednjoškolci, pred kompjuterima provode između dva i četiri sata dnevno, pokazalo je istraživanje Aktiva pedagoga i psihologa subotičkih osnovnih škola. Pedagozi i psiholozi upozoravaju i da je čak oko 20 odsto anketirane dece već praktično zavisno od interneta, raznih igrica i društvenih mreža. Takođe zabrinjava i podatak da za vreme vikenda školarci u virtuelnom svetu provedu čak pet i više sati, a svaki 16. ispitanik je priznao da za kompjuterom sedi 10 sati.
Umesto u parku, igraju se na netu!
U ovom istraživanju je, kako je navedeno, učestvovalo oko 5.000 đaka, među kojima je najviše osnovaca, a stručnjaci veruju da ni ostali učenici širom Srbije ne zaostaju za svojim vršnjacima iz Subotice.

Ovi podaci samo su potvrdili tezu da sve veći broj maloletnika mnogo više vremena posvećuje komunikaciji putem društvenih mreža i surfovanju po internetu nego druženju i igri u realnom svetu. Sve to se, kako se ističe, može odraziti na njihovo zdravstveno stanje, fizičko i psihičko, jer postoji veliki rizik da komunikacija putem interneta zameni pravu, licem u lice, što može dovesti do otuđenosti i do toga da se mladi sve slabije snalaze u stvarnom svetu.

- Nekada je kazna za dete bila ako mu roditelji zabrane da ide napolje, a danas je najveća kazna ako mu kažu “ne možeš da sediš za kompjuterom, moraš da ideš napolje”. Komunikacija preko društvenih mreža sve više ide na uštrb druženja uživo i dovodi do toga da deca vode elektronski - virtuelni život, što može da ima i psihosocijalne posledice, jer ništa ne može da zameni kontakt licem u lice.

Na taj način izostaje razvijanje socijalnih veština koje se razvijaju praktično - objašnjava dr Nevena Čalovska Hercog, psihoterapeut. Ona je podsetila i na nedavne rezultate o istraživanju zdravlja stanovnika Srbije, koje je pokazalo da su nam deca gojazna i navela da neki od razloga za to jesu i što pasivno provode vreme, manje se bave fizičkom aktivnošću i više sede za računarom.

Kompjuterski moljci proterali knjiške - Nevena Čalovska Hercog je istakla i da je primetno i da smo sa razvojem savremene tehnologije, jer nam je sve dostupno na internetu, polako proterali knjige i da sve manje mališana poseže za njima.
- Nekada smo imali knjiške moljce, a danas sve više postajemo kompjuterski moljci - kaže ona, uz napomenu da i pored brojnih negativnih posledica internet ima i određene prednosti i da bi sedenje za računarom i korišćenje društvenih mreža trebalo da bude izbalansirano sa drugim aktivnostima.

Izvor: Alo.rs
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2593
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.