Komentara: 39
Pregleda: 12264

U subotičkoj bolnici bolesnici leže u vlažnim sobama

11.11.2013. u 09:27h
Izvor: Blic
Plućno odeljenje Opšte bolnice u Subotici sve češće šalje pacijente u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici jer nema uslova za lečenje. Krov na zgradi koja izgrađena 1860. godine odavno prokišnjava, sobe su pune vlage, a sa plafona otpada malter.
U subotičkoj bolnici bolesnici leže u vlažnim sobama

- Dešava se da se zbog vlage u zidovima koja utiče da pacijente sa respiratornim problemima njihovo stanje pogorša - naglašava dr Bojana Šakić, načelnica Odeljenja za pneumoftiziologiju ističući da na ovom odeljenju za 22 godine koliko radi, nikad nije bilo ozbiljnijih popravki, niti je nabavljena oprema.

- Od većih aparata jedino što smo u prethodnoj deceniji dobili su bodipletizmograf, odnosno uređaj za merenje plućne funkcije i respirator. Nedostaje nam inhalator, EKG aparat, centralni kiseonik. Zbog toga često pacijente šaljemo na Institut u Sremskoj Kamenici - ističe dr Šakić.

- Ovo nije problem koji je tek nastao, ovako je godinama. Prošli put sam ležao u sobi u kojoj su visili komadi plafona i stalno sam strahovao da mi nešto ne padne na glavu. Kada noću duva vetar, prozore kao da i ne postoje, smrzavamo se.

Rešenje je samo nova zgrada - Prethodnih godina, Odeljenje za pneumoftiziologiju su obilazili brojni političari i obećavali pomoć, a u prvoj polovini ove godine na licu mesta su bili predstavnici svih odborničkih grupa iz Skupštine Subotice, ali osim obećanja da će problem biti rešen, ništa konkretno nije urađeno. Prema procenama stručnjaka, rekonstrukcija postojeće zgrade, zbog stanja u kome se ona nalazi, ne bi bila dobro i dugoročno isplativo rešenje, pa se predlaže gradnja nove zgrade, u dvorištu Opšte bolnice.

Nemam nikakvih zamerki na lekare, medicinske sestre i tehničare, oni se zaista trude oko nas, ali zgrada u kojoj se ovo odeljenje nalazi je zaista u katastrofalnom stanju - naglašava Aleksandar Denč koji često dolazi na lečenje.

- Zaista je neverovatno u kakvim uslovima se nalazimo i pacijenti i mi. Trudimo se da, koliko god je to moguće, da negom i brigom nadomestimo pacijentima neke druge nedostatke. Dešava se da u sobu moramo da smestimo veliki broj pacijenata jer prilikom većih padavina, moramo da premeštamo bolesnike iz soba koje prokišnjavaju i tada se oni sa pravom bune. Svakodnevno imamo neprijatnostima, jer mnogi pacijenti gledajući u kakvim uslovima ih lečimo sumnjaju i u naš rada - naglašava dr Šakić.

U toku popravka krova - Radovi na sanaciji krovne konstrukcije Opšte bolnice privode se kraju. Radovi koji su započeti krajem septembra bili su neophodni zbog konstantnog prokišnjavanja na delu zgrade iznad operacionog bloka tokom zimskih dana i obimnijih kiša, zbog čega su operacije nekada i odlagane. Vrednost radova, koje finansira Grad Subotica je 6 miliona dinara. (RTV Yueco)

Izvor: Blic
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 39
Pregleda: 12264
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.