Komentara: 4
Pregleda: 3584

U Subotici otvoren poljoprivredni forum "Hrana za Evropu"

22.10.2014. u 16:06h
Izvor: Subotica.com
U Kongresnoj dvorani hotela „Galerija“ danas i sutra održava se četvrti po redu forum posvećen agroprivredi i selu Srbijem na kome učestvuje 50 predstavnika međunarodnih, regionalnih i nacionalnih institucija, firmi i udruženja a tema ovogodišnjeg skupa je „Kako realizovati strategiju poljoprivred i ruralnog razvoja 2014-2024“
U Subotici otvoren poljoprivredni forum "Hrana za Evropu"

Forum je otvorio Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, ističući da će novca za agrar biti dovoljno, ali da se poljoprivrednici moraju aktivnije uključiti u realizovanje važnih programa.

- Strategija je usvojena pre nešto manje od tri meseca i pred nama je sada veliki zadatak, jer iz  strategije moraju proisteći dokumenta koja će u narednoj deceniji omogućiti da ovaj strateški dokument bude implementiran – naglasio je Rajić. – Vlada je usvojila rebalan budžeta, koji će nam dati finansijski okvir za sprovođenje strategije, a za poljoprivrednike je dobra vest da nisu dirana sredstva za poljoprivredu. Kolika će ona biti naredne godine niko ne može sada da kaže a sigurno je da neće biti odstupanja u pogledu podsticaja. Sredstava ima dovoljno,  dobar deo je ostao neiskorišćen, pogotovo kada je reč o kreditnim sredstvima, a velika je šteta da naši poljoprivrednici, što iz straha, što iz neinformisanosti, ta sredstva ne koriste.

U Ministarstvo poljoprivrede je stigla peticija sa 2.000 potpisa subotičkih poljoprivrednika, koji traže otpis dugova za zdravstveno i penziono osiguranje, ali radna grupa koja treba da se pozabavi ovim problemom još nije formirana.

- U svakom slučaju ti dogovori će biti nastavljeni sa kolegama iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja i Ministarstva finansija, ali imamo i drugih problema jer Zakon o poljoprivrednom zemljištu upravo predviđa da poljoprivredni proizvođači moraju uplaćivati doprinose za penziono i socijalno da bi imali pravo zakupa – objasnio je Rajić. - Moraju se obezbediti i druge zakonske regulative a ne ići samo na jednu varijantu.

Iako se stručni skup u našem gradu održava već četiri godine, po prvi put na njemu je učestvovao i gradonačelnik Subotice.

- Ovaj skup je veoma značajan, naročito ako znamo da se Subotica oslanja na poljoprivrednu proizvodnju , a oslanjaće se sve više – istakao je gradonačelnik Jene Maglai. – Poljoprivreda i prerađivačka industrija ranije su bile motor razvoja regiona, a bez obzira na pad proteklih godina, verujem da će one to biti i ubuduće. Međutim, fali na znanje u poljoprivredi, istraživanja pokazuju da zaostajemo dve decenije da bi zaista bili konkurentni, i zbog toga je značajno donošenje ove strategije. Naravno, neophodna je i kohezija i saradnja svih nivoa vlasti.

U okviru foruma „Hrana za Evropu“ biće održano sedam panel diskusija na kojima će se govoriti  o realizacije Strategije, regionalnim iskustvima, konkurisanju kod evropskih fondova, privatizaciji u agroprivredi, bioekonomiji i organskoj proizvodnji, kao i zašto je zadrugarstvo u Srbiji zapostavljeno.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3584
Povezane teme

hrana za evropu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.