Komentara: 8
Pregleda: 3055

U Subotici obeležen Dan svetog Martina

15.11.2013. u 15:39h
Izvor: RTV Yueco
Tradicionalna proslava pod nazivom "Laternenfest", koja se obeležava u nemačkim vrtićima povodom Dana svetog Martina, obeležena je juče i u Subotici. Mališani iz vrtića "Palčica" i učenici od prvog do trećeg razreda Osnovne škole "10. oktobar", noseći upaljene lampione, prošetali su od Gradske kuće do Atrijuma Hotela "Galleria" i na taj način, sedmu godinu za redom, duh "Laternenfesta" doneli i u Suboticu.
U Subotici obeležen Dan svetog Martina

Juče je oko 180 mališana, koji pohađaju dvojezičnu nastavu u vrtiću "Palčica" i Osnovnoj školi "10.oktobar", nestrpljivo čekalo da prodefiluje od Gradske kuće do Atrijuma Hotela "Galleria", ne bi li pokazali izgled svog lampiona kojeg su, sa nastavnicima nemačkog jezika, izrađivali oko nedelju dana. Deca uživaju u ovom događaju.

Dan svetog Martina se obeležava 11. novembra u katoličkom delu Nemačke i Austrije, ali i u ostatku srednje Evrope. U mnogim delovima Nemačke i Austrije na ovaj dan se prave povorke, koje prolaze kroz grad i deca, najčešće ona koja idu još u obdanište ili niže razrede osnovne škole, nose svetiljke i lampione, koje su sami napravili. Dok šetaju pevaju tradicionalne pesme. Po legendi Martin je, devojčici u mraku, svetiljkom osvetlio put i to je, u stvari, i razlog zašto deca šetaju sa lampionima.

Nakon šetnje gradom, usledio je kulturni program u Atrijumu Hotela "Galleria". Deca koja pohađaju bilingvalnu nastavu na srpsko – nemačkom i mađarsko – nemačkom jeziku, recitovala su i pevala tradicionalne pesme. Ideja za obeležavanje ovog Dana, potekla je od nastavnika nemačkog jezika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 3055
Povezane teme

hotel galleria

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.