Komentara: 3
Pregleda: 2474

U postupku su nadležni izvršitelji po sedištu

30.01.2015. u 15:13h
Izvor: RTV Yueco
Prema  Zakonu  o izmeni i dopuni Zakona o izvršenju i obezbeđenju iz 2011. godine, od sada će  mesnu nadležnosti izvršitelja u posebnom postupku za namirenje potraživanja po osnovu komunalnih i sličnih usluga, utvrđivati  prema prebivalištu, boravištu, odnosno sedištu izvršnog poverioca, a ne izvršnog dužnika.
U postupku su nadležni izvršitelji po sedištu

Predloženim izmenama  izvršitelji  u posebnom postupku za namirenje potraživanja po osnovu komunalnih i sličnih usluga bili nadležni prema prebivalištu, odnosno sedištu izvršnog dužnika, a ne kako je sada slučaj, rečeno je na okruglom stolu koji je održan na Paliću.

Od sada poverilac treba da se obrati Komori izvršitelja sa zahtevom predloga za izvršenje, a Komora će da odredi koji izvršitelj će da radi po predmetu. Komora će da vodi računa da  se izvršitelji određuju ravnomerno, prema azbučnom redu njihovog upisa u Imenik izvršitelja, kao i da je za postupanje nadležan izvršitelj na čijem području se nalazi prebivalište  izvršnog dužnika.

Cilj novih rešenja je jačanja pravne sigurnosti kroz smanjenje broja izvršnih predmeta i skraćenje postupka izvršenja radi otklanjanja sumnje u efikasnost i pravičnost pravosudnog sistema. Privatni izvršitelji su uvedeni pre 2011.godine kao  pravosudne profesije u Srbiji. Od tada do danas došlo je do poboljšanja sistema izvršenja.

U Subotici trenutno rade četiri kancelarije izvršitelja.U Srbiji  radi 209 izvršitelja, a  Komora izvršitalja brine o ravnomernom raspoređivanju predmeta izvršiteljima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2474
Povezane teme

privatni izvršitelji

sudski izvršitelji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.