Komentara: 0
Pregleda: 2472

U PIO fondu održan Međunarodni savetodavni dan

03.11.2015. u 16:32h
Izvor: RTV Yueco
U PIO fondu održan Međunarodni savetodavni dan

U Filijali Subotica Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje održan je Međunarodni savetodavni dan. Ovo je treća godina za redom, kada oni koji su navršili penzijski staž prema propisima Republike Srbije i Republike Mađarske, mogu dobiti informacije u direktnom kontaktu sa predstavnicima socijalnog osiguranja dve zemlje. U Mađarskoj svake godine građani podnesu oko 300 zahteva za penziju, koja je ostvarena na osnovu radnog staža iz dve susredne zemlje.

Među građanima, koji su došli da se informišu o ostvarivanju prava na penziju je i Đurđina Turić iz Sombora, koja trenutno radi u Budimpešti. Đurđina kaže da je na ovaj način došla do saznanja, koje preko interneta ili telefonskog razgovora nije mogla dobiti.

Praksa organizovanja savetodavnih dana sa inostranim nosiocima socijalnog osiguranja ima za cilj brže pružanje informacija i rešavanja problema građana iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja. U neposrednom kontaktu sa predstavnicama osiguranja Srbije i Mađarske, građani se mogu informisati o pitanjima iz oblasti priznavanja prava na penziju, nadležnostima za podnošenje zahteva, kao i o neophodnoj dokumentaciji za podnošenje zahteva.

Novim Sporazumom o socijalnom osiguranju Srbije i Mađarske, koji je stupio na snagu 1. decembra prošle godine značajno je ubrzana procedura ostvarivanja prava iz oblasti penzijskog osiguranja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2472

Povezana vest

Povezane teme

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje

isplata penzija

penzioneri

penziono osiguranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.