Komentara: 15
Pregleda: 5941

Tržnicu preuzima Grad Subotica

31.01.2012. u 16:40h
Izvor: Pravda (dnevnik)
Tržnicu preuzima Grad Subotica
Od 1. aprila, subotička „Tržnica“ a.d, poznatija kao buvljak u malom Bajmoku, trebalo bi da bude vraćena Gradu Subotici na upravljanje. To je redak primer u Srbiji da se udružuju privatni i javni sektor, jer su, kako tvrde, brakom iz računa zadovoljni svi, pošto uspešno rade i zakupci i uprava „Tržnice“, a to je u opštem interesu.

Dejan Zvekić, predsednik UO „Tržnica“, kaže da je javno-privatno partnerstvo redak primer saradnje na osnovu zajedničkog vlasništva.

- Takav odnos znači da bi grad preuzeo 70 odsto vlasništva u „Tržnici“, dok 30 odsto ostaje malim akcionarima. Verujemo da to može da bude uspešno u čitavoj Srbiji – kaže Zvekić.

Preko 1.200 trgovaca, koji hrane svoje porodice od zakupa tezgi u „Tržnici“, kažu da žive od subotičkih kupaca, ali da su stranci ipak spas. Strancima ovde nije skupo, pa potroše više tokom jedne kupovine nego naši koji kupuju nekoliko puta mesečno, potvrdilo je 70 odsto zakupaca tezgi od 150 anketiranih prodavaca. Oni najviše robe donose iz Turske, Italije, Kine i Mađarske, a direktor „Tržnice“ Zoran Marković kaže da je 23 odsto robe proizvedeno u Srbiji, a tek sedam odsto u malim radionicama prodavaca.

Buvljak dobija fontane

- Skoro polovina robe je konfekcija, a 20 odsto su prehrambeni proizvodi. Grad će po preuzimanju buvljaka nastaviti da ulaže u njegov dalji razvoj, izgradiće česme ili male fontane za osveženje. To je predlog trgovaca sa buvljaka, a najuspešnije od njih nagradilo je preduzeće pre desetak dana za uspešan rad – kaže Marković, i dodaje da ima zahteva da se obezbedi i dežurstvo lekara na buvljaku.

Zakupci ističu da su zadovoljni uslovima i da uspešno rade, jer kupci vole da nađu sve na jednom mestu, a roba je jeftinija nego u marketima. Četvoročlana porodica Nataše Došen već 20 godina živi od tri zakupljene tezge.

- Lakše mi je bilo pre 20 godina, jer je promet bio veći, ali moja porodica solidno živi kada platim državi obaveze za tri tezge, koje iznose oko 500.000 dinara godišnje – kaže ona. Matilda Tikvicki skoro 30 godina radi na pijaci, prodavala je i austrijsku i poljsku robu, tekstil i auto-delove, a danas prodaje čarape i nada se da će sa 65 godina moći da ide u penziju sa buvljaka. Jurket Šabanov kaže da je pijaca dobra, ali da su vremena teška i da mu nedostaje još jedna tezga.

Po ugledu na pijačare, u Subotici se udružuju i hotelski privatni i javni sektor, a računaju da će im taj brak doneti dobar „miraz“ u vidu donacija Vlade od 30 miliona i turističke devize.

N. Harminc

Izvor: Pravda (dnevnik)
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 5941
Povezane teme

Grad Subotica

Tržnica Subotica

Dejan Zvekić

Buvljak

subotički Buvljak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.