Komentara: 7
Pregleda: 8775

Tribina i koncert u čast subotičkog tamburaša

27.06.2016. u 21:40h
Izvor: Subotica.com
Povodom 125 godina od rođenja Pere Tumbasa Haje, Subotički tamburaški orkestar će organizovati stručnu tribinu i koncert u znak podsećanja na rad najznačajnijeg stvaraoca tamburaške muzike.
Tribina i koncert u čast subotičkog tamburaša

Međunarodna stručna tribina o životu i delu jednog od najistaknutijih izvođača i pedagoga u oblasti tamburaške muzike će biti održana sutra u čitaonici Gradske biblioteke, sa početkom od 11 časova. Među predavačima biće odlični poznavaoci njegovog stvaralašta.

- "Za nas Subotičane, a posebno tamburaše ovo je izuzetno značajna godišnjica, jer je Pere Tumbas Hajo čovek kome želimo odati priznanje za sve što je radio i učinio u životu. Na tribini će govoriti sedam izlagača i to pet iz Vojvodine i Mark Fori iz SAD-a. Želeli smo da govorimo ne samo o njegovom životu i biografskim podacima, nego i da pokušamo da osvetlimo i sa drugih strana njegov rad i dela. Etnomuzikolozi i muzikolozi će svojim radovima osvetliti njegovu bogatu delatnost. Imamo nameru da njegovo ime ponovo osvežimo u pamćenju naših sugrađana i da mladima predstavimo jednog velikana iz umetničke istorije grada" - izjavio Stipan Jaramazović, predsednik Subotičkog tamburaškog orkestra.

Ljubitelji muzičke zaostavštine ovog najistaknutijeg tamburaša će imati priliku da u četvrtak uživaju u koncertu u Velikoj većnici Gradske kuće. Početak koncerta zakazan je za 20 časova, u okviru programa nastupiće veliki Subotički tamburaški orkestar, ansambl Hajo, kao i vokalni solisti Antonija Piuković, Marija Kovač i Antun Letić Nune. U ulozi dirigenta će biti Marijana Marki.

- "Subotički tamburaški orkestar će kroz program pratiti njegovo stvaralaštvo od samih početaka, od najstarije kompozicije koja datira iz 1912. godine, pa sve do 50-tih i 60-tih kada se njegov život i završava. Kao dečak imao sam priliku da ga sretnem i jednom u razgovoru mi je rekao da postoji kompozicija koju bi voleo da izvede, ali nema sa kim. To je bila uvertira za „Pikovu damu“. Subotički tamburaški orkestar će ispuniti njegovu neostvarenu želju da se čuje ta kompozicija" - dodao je Jaramazović.

Ulaznice za koncert se mogu kupiti u Suvenirnici ispod Gradske kuće ili na dan koncerta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 8775
Povezane teme

koncert gradska kuća

tamburaši

tamburaški orkestar

subotički tamburaški orkestar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.