Komentara: 1
Pregleda: 3729

Trenutno nema opasnosti od izmrzavanja useva i voća

11.01.2017. u 17:26h
Izvor: RTV Yueco
Dosadašnji tok zime nije najpovoljniji za ozime useve, jer snega gotovo da nije bilo, ipak ne očekuje se da će doći do totalnog izmrzavanja useva, poručuju iz Poljoprivredne stručne službe. Takođe ne postoji opasnost od izmrzavanja voćnih kultura, jer su one trenutno u fazi zimskog mirovanja, te su poprilično otporne prema mogućem negativnom delovanju niskih temperatura.
Trenutno nema opasnosti od izmrzavanja useva i voća

Da niske temperature imaju značajne uticaje na useve, pre svega je vidljivo kod uljane repice gde su lisne drške izmrzle, te će prilikom otopljenja doći do izumiranja liski, ipak ne očekuje se da će doći do izmrzavanja useva.

Iako su temperature, ovih dana, izuzetno niske, još uvek su daleko od onih koje mogu oštetiti voće. Potencijalna opasnost za voćke ogleda se u velikim kolebanjima temperature, kada prilikom otopljenja, može doći do pokretanja pupoljaka i sokova, posebno kod osetljivih vrsta kao što su kajsija i breskva, te bi u slučaju ponovnog jačeg zahlađenja došlo do izumiranja pupoljaka. Iz Poljoprivredne službe ističu, da trenutno nema razloga za strah od takvog scenarija, te da je situacija u voćnjacima sasvim normalna.

Poslednje značajno izmrzavanje, kod nas, zabeleženo je u decembru 2002. godine, kada je temperatura za samo jednu noć izuzetno naglo opala, sada se ne očekuje da će ponovno doći do izmrzavanja tih razmera s obzirom da su biljke od 15. novembra kaljene za zimu. Eventualno bi moglo doći do proređivanja useva, ali ne i do totalnog izmrzavanja. 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3729
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.