Komentara: 31
Pregleda: 5438

Treći pokušaj vantelesne oplodnje za pet parova

24.07.2014. u 17:40h
Izvor: RTV Yueco
Zahvaljujući sredstvima iz gradskog budžeta, u prvih 6 meseci ove godine, pet parova nastavilo je borbu za potomstvo. Za treći pokušaj vantelesne oplodnje opredeljeno je 2 miliona dinara, a pravo na ova sredstva imaju oni parovi koji su na teret RFZO do sada imali dva neuspešna pokušaja. Procenat uspešnosti vantelesne oplodnje je oko 30 odsto, kaže za Yu eco prof. dr Aleksandar Radulović, koji je sada i zvanično izabran za načelnika Centra za vantelesnu oplodnju, koji bi Opšta bolnica trebalo da dobije u narednom periodu.
Treći pokušaj vantelesne oplodnje za pet parova

Prema podacima, borbu za potomstvo u našem gradu, kao i u našoj zemlji, vodi oko 15 odsto parova. Jedna trećina parova, koja je opterećena problemom steriliteta i uđe u program vantelesne oplodnje. Iako je RFZO postavio starosnu granicu do 40 godina za žene, zbog zastarevanja jajne ćelije i promena u genetskom sastavu, uspeh nakon 35 godine opada za 30 odsto, a nakon 38 za čak 60 odsto. Ipak, za uspeh je najvažnija upornost, kažu ginekolozi.

Iz gradskog budžeta opredeljeno je 2 miliona dinara, za pomoć parovima koji su na teret RFZO osiguranje imali dva neuspešna pokušaja. Do kraja juna, za ovu namenu iskorišćeno je 44 odsto sredstava, čime je omogućeno da 5 parova nastavi bitku za potomstvo.

Za razliku od nekih gradova u Srbiji koji već imaju svoje centre, poput Beograda i Novog Sada, pa čak i nekih manjih opština kao što su Valjevo i Leskovac, Subotica i dalje nema Centar za vantelesnu oplodnju. Ipak, gradska uprava pokazala je pozitivan pristup, koji će omogućiti da naš grad u skrorijoj budućnosti dobije Centar koji bi donosio višestruku korist ovoj sredini. Parovima bi postupak bio mnogo dostupniji, a Subotica bi promocijom medicinskog turizma ostvarila ekonomsku dobit.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 5438
Povezane teme

vantelesna oplodnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.