Komentara: 8
Pregleda: 8207

Tradicionalni Palićki susret planinara u subotu u Hajdukovu

28.09.2016. u 10:40h
Izvor: Subotica.com
Sportsko rekreativna manifestacija "Palićki susret planinara", 42. po redu, održava se predstojeći vikend u Hajdukovu, na obali Ludoškog jezera, kod Sunjog čarde, odnosno Vizitorskog centra preduzeća "Palić-Ludoš".
Tradicionalni Palićki susret planinara u subotu u Hajdukovu

Organizator ove masovne manifestacije, u kojoj u proseku učestvuje preko 500 planinara i rekreativaca iz svih krajeva Srbije je Železnički planinarski klub "Spartak" iz Subotice. Učešće u ovoj akciji otvoreno je za sve zainteresovane.

Susret počinje u subotu, 1. oktobra, u 9 časova okupljanjem učesnika, nakon čega će se po izboru pešačiti po dve staze od kojih je kraća dužine 13km, a duža 20km. Svi učesnici prvih 6 kilometara idu istom stazom.

Kako je navedeno u programu, u 9,30 časova predviđen je polazak na pešačenje jednom od dve ponuđene staze, zatim promocija sportskog penjanja na veštačkoj steni, izložba planinarskih fotografija, kao i predavanje na temu ekologije.

Tradicionalni Palićki susret planinara u subotu u Hajdukovu

U najavi ove akcije govorili su Zoran Vukmanov, autor staza i sportski direktor Planinarskog saveza Vojvodine Iso Planić.

- "Obe staze počinje i završavaju se na Vizitorskom centru u Hjadukovu. Staza vodi pored jezera Ludaš, prelazi u naselje Hajdukovo i dolazi do prvih kuća Palića. Potom kod Majkinog salaša se uključujemo na obeleženu pešačku stazu kroz Subotičku peščaru koju su trasirali i obeležili članovi našeg društva. Zatim učesnici nastavljaju kroz šumu do prve raskrsnice gde se odvaja kraća staza koja se vraća na Hajdukovo, a učesnici koji se odluče za dužu stazu nastavljaju do jezera Treset gde je predviđena pauza, a potom se vraćaju nazad ka Vizitorskom centru. Pored toga, omogućili smo zainteresovanim učesnicima penjanje po veštačkoj steni u blizini Majkinog salaša." - rekao je Vukmanov

Na njegovu priču nadovezao se i Iso Planić, dugogodišnji planinar, učesnih brojnih planinarskih ekspedicija širom sveta.

- "Pešačenje u prirodi, pešačenje u okolini grada Subotice je zapravo manifestacija koju naš planinarski klub godinama u nazada redovno održava i ovo je samo još jedna prilika da se podsetimo da Planinarski klub Spartak našim sugrađanima nudi rekreaciju koja je svima nama dostupna, višestruko korisna i koja može da pruži priliku da se upoznaju sa znamenitim prirodnim i kulturnim vrednostima u svom okruženju." - zaključio je Planić

Tradicionalni Palićki susret planinara u subotu u Hajdukovu

S obzirom da se za vikend očekuje veliki broj gostiju iz celog regiona u nedelju će biti priređen obilazak Palića, Subotice i drugih zanimljivih lokacija u neposrednom okruženju.

Više informacija oko organizacije, pešačkih ruta, prijavljivanja i smeštaja možete da pogledate u zvaničnom pozivu za učešće na 42. Palićkim susretima.

Ukoliko želite da čujete iz prve ruke šta očekuje učesnisnike ovogodišnje manifestacije, predlažemo vam da pogledate video u kojem o akciji govore Milan Ljubić, predsednik ŽPK "Spartak" i Zoran Vukmanov, autor staza.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 8207
Povezane teme

planinari

planinarski klub spartak

palićki susreti

železničko planinarski klub spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.