Komentara: 0
Pregleda: 5463

Tople probe u Subotičkoj toplani

05.10.2011. u 15:13h
Izvor: RTV
Tople probe u Subotičkoj toplani

Subotička toplana uveliko sprovodi tople probe kako bi bila spremna za grejnu sezonu koja treba da otpočne 15. oktobra. Cena grejanja zvanično još nije povećana, ali Toplana iščekuje nove cene gasa. U zavisnosti od toga, očekuje se da će grejanje za domaćinstva biti skuplje za deset odsto, a računajući i privredu, prosečno poskupljenje iznosiće 15 odsto.

U slučaju poskupljenja gasa, preko 18.000 domaćinstava i poslovnih objekata u Subotici imaće skuplje grejanje. Ubedljivo najveći potrošač gasa u Subotici je "Subotička toplana", u čijoj energetskoj strukturi gas zauzima preko 60 posto. Njihovi radijatori se nalaze u oko 10.000 domaćinstava i poslovnih objekata u gradu.

Ostalih 8.500 potrošači gasa, građani i privreda, godišnje u Subotici potroše 25 miliona kubnih metara ovog energenta. Sadašnja cena gasa je 35,44 dinara po kubiku, a u JKP "Suboticagas" dostavili su Agenciji za energetiku analizu po kojoj je potrebno povećanje cene za 16%, koja bi tako iznosila 41,17 dinara po kubiku bez PDV-a.

Ugalj i drva poskupeli su za pet do deset odsto, a kada je reč o grejanju na struju, ne očekuje se da će ona poskupeti do kraja ove godine, jer je električna energija već jednom poskupela u 2011. godine, i to u martu za oko 13 odsto.

Prema proračunima Agencije za energetiku, najveće troškove za grejanje u predstojećoj zimskoj sezoni imaće domaćinstva koja direktno koriste lož ulje i električnu energiju, a najjeftinije će proći oni koji koriste TA peći i ugalj.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5463
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejna sezona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.