Komentara: 12
Pregleda: 4568

Toplana predstavila projekat grejanja na biomasu

26.02.2013. u 17:09h
Izvor: RTV Yueco
Subotička toplana ima u planu da izgradi postrojenje koje bi proizvodilo toplotnu i električnu energiju, rečeno je na radionici pod nazivom "Biomasa i mogućnost primene u kogenerativnim postrojenjima".
Toplana predstavila projekat grejanja na biomasu

Izgradnjom ovakvog postrojenja cena toplotne energije bi bila i prihvatljivija i niža.Subotička toplana sprovodi Studiju izvodljivosti o izgradnji kogenerativnog postrojenja na poljoprivrednu biomasu i pored aktivnosti predviđenih studijom i cilj radionice je bio da se javnost upozna sa potencijalom biomase u Srbiji. Izgradnja postrojenja košta la bi 20 miliona evra, a isplatilo bi se za šest godina.

Subotička javnost je imala priliku da se upozna sa principima rada kombinovanog postrojenje grejanja na biomasu. Ukupan potencijal biomase iznosi 63% od ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji. U Subotici godišnje ima 105.000 tona žetvenih ostataka koji se mogu koristiti u energetske svrhe, a za pomenuto postrojenje dovoljno je 35.000 tona.

Toplana predstavila projekat grejanja na biomasu

Studija će da pokaže koliko je isplativo koristiti biomasu kao energent. U planu je izgradnja postrojenja koje bi korišćenjem biomase proizvodilo i električnu i toplotnu energiju, električne snage 5 megavata i toplotne snage do 14 megavata. Biomasa je jedan od najboljih obnovljivih izvora energije jer prilikom sagorevanje se ne stvara CO2 i sumpor.

Toplana predstavila projekat grejanja na biomasu

Pero Rikić, direktor JKP "Subotička toplana"

Subotica je bogata biomasom, u koju spadaju ostaci drveta, piljevina, slama, trska, ostaci kukuruza, soje. U Evropi je trend da toplane prelaze na obnovljive izvore energije i prema našim informacijama oko 100 toplana radi na biomasu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 12
Pregleda: 4568
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejanje

biomasa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.