Komentara: 18
Pregleda: 6450

Toplana ne voli otkaze

19.04.2013. u 18:46h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Monopolisti se teško odriču svog položaja, u šta se uverilo bar 150 domaćinstava prošle godine u Subotici. Svi oni su podneli zahtev da se isključe sa sistema toplovodnog grejanja, ali je samo u tri slučaja „Subotička toplana“ prihvatila da „iseče“ cevi.
Toplana ne voli otkaze

U 2011. godini njih 11 je uspelo da otkaže usluge gradske toplane, ali i to uz pomoć ombudsmana koji već drugu godinu zaredom beleži da najviše primedbi ima upravo na račun ovog javnog komunalnog preduzeća. Građani se žale na visinu cene grejanja, ali to preduzeće neće da ih isključi sa sistema daljinskog grejanja.

U „Subotičkoj toplani“ se pravdaju da je reč o kompleksnom problemu gde uklanjanje delova toplovoda može da ugrozi čitav sistem. Pera Rikić, direktor „Subotičke toplane“ kaže da su zgrade projektovane i priključene na sistem sa određenim brojem korisnika.

U zgradama gde postoje kalorimetri ukupna količina potrošene energije raspoređuje se na sve korisnike, a kada neko otkaže grejanje, tada se ta količina deli na manji broj domaćinstava, pa je cena i viša, kaže Rikić. Zbog toga je Upravni odbor „Subotičke toplane“ uneo da je neophodno da se i Kućni savet saglasi o isključenju nekog korisnika, što je ombudsman ocenio kao protivzakonito s obzirom da u gradskoj odluci o daljinskom grejanju takvih „prepreka“ nema. Svaki korisnik može da podnese zahtev van grejne sezone do 15. septembra i da bude isključen sa sistema.

Visoka cena grejanja, nedavno uvedeno dvotarifno plaćanje po kojem se trećina računa namiruje tokom cele godine kako bi se zaštitio sistem, mnogim građanima u ovoj oskudici predstavlja teret koji ne mogu da podnesu. Otuda i ne čudi veliki broj zahteva za otkazivanjem usluga gradske toplane.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 4 dana
Komentara: 18
Pregleda: 6450
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.