Komentara: 11
Pregleda: 3114

Toplana i Suboticagas maksimalno opterećeni

09.02.2012. u 16:08h
Izvor: RTV Yueco
Toplana i Suboticagas maksimalno opterećeni

Sistemi Subotičke toplane i Suboticagasa su na maksimalnim opterećenjima, a dnevno se u Subotici potroši skoro dva miliona kubika ovog energetna. Vlada Srbije je, kao i u slučaju električne energije, uputila apel da se gas štedi koliko može, jer se juče pojavila informacija da su trenutne rezerve gasa dovoljne za još tri nedelje snabdevanja. Glavni razlog – rekordne potrošnje i smanjene količine za 20% koje isporučuje Gasprom.

Subotička toplana već deset dana radi na maksimalnom opterećenju zbog izuzetno niskih spoljašnjih temperatura. Havarija nije bilo, snabdevanje energentima je stabilno, snabdevanje električnom energijom je stabilno, kotlovi se greju pretežno na gas, mada je i mazut “stavljen u pripravnost” kako bi bio uveden u sistem ako to bude trebalo. Trenutna potošnja gasa premašuje planirane okvire za ovaj period, tako da se na dnevnom nivou potroši do 150.000 kubika gasa, a u pojedinim delovima dana premašuje 6.000 kubika na sat. Ako dođe do redukcija gasa, mazut samo donekle može da pokrije njegov nedostatak, a ako dođe do redukcija struje, Toplana može samo da zaštiti sistem od havarija, ali ne i da snabdeva strujom ceo daljinski sistem grejanja.

Potrošnja gasa kod individualnih potrošača veća je u pojedinim momentima i do 50% u odnosu na februar prošle godine. Subotičani dnevno troše 1.800.000 kubika gasa. Situacija je trenutno stabilna, međutim, iz Vlade Srbije je upućen apel da se gas maksimalno štedi.

Prema informacijama koje su javnosti bile diostupne juče, trenutne zalihe gasa, ako ih budemo trošili kao sada, dovoljne su za tri nedelje, a elektroenergetski sistem može da izdrži još deset dana. Međutim, današnje informacije su daleko nepovoljnije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 3114
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

suboticagas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.