Komentara: 10
Pregleda: 3513

Teška godina po subotičku privredu

29.12.2011. u 16:20h
Izvor: RTV Yueco
Teška godina po subotičku privredu

Propadanje privrede, donošnje zakona na štetu građana, korupcija i kriminal, reči su sa kojima su u Samostalnom sindikatu započeli poslednju press konferenciju kojom je sumirana 2011. godina. Ipak, nekoliko preuzeća u Subotici spašeno je od loše privatizacije, pa se može reći da je u ovoj godini bilo i pozitivnih stvari. Bratstvo, Tržnica, Fidelinka mlin i Fidelinka pekara, neke su od firmi koje daju pozitivnu sliku godini na izmaku, ali nažalost više je onih koje su još uvek duboko u problemu.

I pored teške godine i kršenja prava radnika, u Bratstvu je odrađen dobar posao sa Ministarstvom ekonomije. Novi kupac poštuje kolektivni ugovor koji je potpisan pri kupovini. Kada je reč o Tržnici ona je trenutno državno vlasništvo, a plan je da 70 odsto preduzeća pređe u vlasništvo grada, dok će 30 odsto biti vlasništvo malih akcionara. Preduzeće "Mala Bosna" takođe je postiglo određene pozitivne rezultate, kao i "Fidelinka", koja iako je trenutno u zakupu, bez sindikata, radi.

Najveći neuspeh doživelo je preduzeće "ATB Sever", gde je od strane sindikata i radnika bio pokušaj da se osposobi pogon broj 2 koji bi bio nezavisan od ATB-a, ali dogovor nije postignut. "Ljutovo", zatim bivši gigant "29. Novembar", još su neka od preduzeća koja i dalje propadaju i za koja se već godinama traži rešenje. U Samostalnom sindikatu kažu da je za ovakvo stanje u privredi kriva i vlast.

Za narednu godinu najavljeno je nekoliko velikih investitora što može da poboljša sliku kada je reč o nezaposlenosti, ali u sindikatu naglašavaju da će jedan od prioriteta biti zadržati postojeća radna mesta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 3513
Povezane teme

fidelinka subotica

fabrika bratstvo

Tržnica Subotica

atb sever

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.