Komentara: 3
Pregleda: 6813
Foto

"Svi na koš" - akcija popularisanja ženske košarke

19.11.2014. u 15:39h
Izvor: Subotica.com
Za vikend u Subotici će se održati sportska manifestacija "Svi na koš" čiji je cilj popularisanje ženske košarke među mladima i na kojem će pored samog Ženskog košarkaškog kluba "Spartak" učestvovati i muški omladinski klub "Spartak", KK "Fantastik" i deca subotičkih osnovnih škola.
"Svi na koš" - akcija popularisanja ženske košarke

Politika kluba je da se dugoročno kroz dobar sistemski rad i edukaciju ulaže u razvoj najmlađih polaznika košarke i da oni budu baza za prvi tim i takmičenje u najvišim nacionalnim rangovima.

Predsednik ŽKK "Spartak" Aleksandar Toković osvrnuo se na trenutno stanje u ženskoj košarci u Subotici i istakao značaj organizovanja sportskih akcija sličnih ovoj kako bi se motivisale mlade igračice da kroz školu košarke unaprede svoje tehničko znanje i iskažu svoj talenat.

- "Činjenica je da većina škola u okviru svojih sportskih sala ima koševe, što znači da uslovi postoje, činjenica je i da je basket vrlo popularan, takođe znamo i da košarka ne poznaje godine, a ono što je najpozitivnije u svemu je što podstiče timski duh, pogotovo kod dece i generalno mladih stvara duh zajedništva, podstiče druženje i stvara osećaj obaveze. Činjenica je i da treba da se izgradi odnos prema košarci, pogotovo ženskoj i zato smo odlučili da napravimo ovakvu akciju, kao prvi korak u dugoročnoj investiciji. Ova dvodnevna manifestacija podržana je od strane škole košarke OKK Spartak, Grada Subotice i Košarkaškog saveza Srbije" - izjavio je Toković.

Bratislav Mitrović, direktor ŽKK "Spartak" smatra da dalji napredak ženske košarke u Subotici ne može da postoji dok se ne bude više pažnje posvetilo radu sa najmlađima. Sinergijom sa Omladinskim košarkašim klubom "Spartak" i KK "Fantastik" koji će promovisati žensku košarku pre svega u nižim razredima osnovnih škola cilj je da se obnovi škola košarke i da ona bude baza iz koje će ŽKK "Spartak" graditi svoj prvi tim.

"Svi na koš" - akcija popularisanja ženske košarke

- "Cilj akcije je popularizacija košarke koja u Subotici ima duboku tradiciju, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Ideju za ovakvu manifestaciju dale su bivše košarkašice Spartaka. Svedoci smo da je smanjeno interesovanje za bavljenje ovim sportom, pogotovo u ženskoj konkurenciji, a to je posledica slabijeg rada sa mlađim kategorijama. Zaključili smo da klub ne može da funkcioniše bez dobre baze subotičkih košarkašica" - izjavio je Mitrović

Trener OKK "Spartak", nekadašnji košarkaš MKK "Spartak" Jovan Sirovina oduševljen je idejom što će nastaviti rad sa decom koja su budućnost ovog sporta. OKK "Spartak" radi u 6 osnovnih škola i to sa decom od prvog do četvrtog razreda, a sve u cilju da bi deca kroz razna takmičenja stigla do prvog tima.

- "OKK Spartak podržava sve manifestacije koje odnose na animiranje dece, pogotovo nam je to značajno kada je u pitanju košarka, sport kojim se i mi inače bavimo. Nadam se da će u nedelju biti dobar odziv dece, da će ih i nastavnici dovesti u Halu i da će deca provesti jedan lep dan i družiti se sa svojim vršnjacima." - zaključio je Sirovina

"Svi na koš" - akcija popularisanja ženske košarke

OKK "Spartak" zajedno sa KK "Fantastik" pokriva skoro sve osnovne škole u gradu, što je po Sirovinovinim rečima ključan faktor u stabilizaciji košarke u Subotici i opstanku seniorskog kluba. Sirovina je izrazio nadu da će ova manifestacija biti jedna u nizu akcija koje će doprineti oživljavanju subotičke košarke, a posebno raduje najava potpisivanja sporazuma sa košarkaškim klubom iz Pečuja sa kojim će se se ostvariti razni vidovi saradnje.

KK "Fantastik" se sa zadovoljstvom odazvao ovoj akciji i raduje se prilici da pomogne ženskoj košarci. Ovaj klub radi sa decom u tri osnovne i jednoj srednjoj školi. Trener KK "Fantastik" Dragan Vidaković, smatra da je veoma važna podrška direktora ovih škola i da je posebno važno da se u rad uključi što veći broj dece.

Manifestacija "Svi na koš" podeljena je u dva dana - u subotu će biti održana prezentacija projekata iz oblasti sportskog marketinga u saradnji sa studentskom organizacijom "CeMar" pri Ekonomskom fakutetetu u Subotici, dok će dan kasnije biti održan Mini-turnir škola košarke iz Subotice i Pečuja u saradnji sa školama košarke „Fantastik” I OKK „Spartak” sa animiranjem dece u takmičenju u košarkaškim veštinama.

Ispred Košarkaškog saveza Srbije događaju će prisustvovati Ana Joković, nekadašnja reprezentativka, a danas potpredsednica KSS i Nataša Kovačević bivša reprezentativka, danas osnivač fondacije "Nataša Kovačević" i ambasador FIBA Evrope mladih za žensku košarku.

"Svi na koš" - akcija popularisanja ženske košarke

U nedelju od 10 do 15 časova u Hali sportova biće održan sledeći program:

  • Utakmica između ekipa devojčica uzrasta od 10 do 12 godina (godište 2004)
  • Utakmica između ekipa devojčica uzrasta od 13 do 14 godina (2001, 2002 godište)
  • Revijalna utakmica mešovitih ekipa košarkaša i košarkašica Subotice: Škola košarke "Fantastic", OKK "Spartak" dečaci 2001 i ŽKK "Spartak“ devojčice 1999-2001
  • Utakmica između ekipa košarkaša dečaci uzrasta od 10 do 12 (godište 2003)
  • Utakmica između ekipa košarkaša dečaci uzrasta od 10 do 12  (godište 2004)

U nedelju će takođe biti održan paralelni program „Otvoreni trening“, odnosno takmičenje dece posetilaca u košarkaškim veštinama. U okviru ovog programa očekuje se prisustvo dece iz više osnovnih škola iz Subotice

Za škole koje se angažuju na animiranju dece za posetu ovom turniru, dovedu ih u Halu i uzmu učešće u „Otvorenom treningu“, ŽKK „Spartak“ je u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije pripremio 30 košarkaških lopti koje će podeliti najagilnijim školama. Pobednici igara otvorenog treninga dobiće pojedinačne poklone.

Satnica programa za 23.novembar,2014:

9,45 : Otvaranje turnira

  • Jene Maglai, gradonačelnik Subotice
  • Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam
  • Ana Joković, KSS
  • Nataša Kovačević, osnivač fondacije – motivacioni govor o košarci

10,00 : Početak prve utakmice – loptu podbacuje Nataša Kovačević (Planirano je da se igra 4x8  minuta)

10,45 : podela poklon paketa pobedničkoj ekipi prve igre „Otvorenog treninga“ – igra sa košarkaškom loptom

Početak druge utakmice

11,30 : podela poklon paketa pobedničkoj ekipi druge igre „Otvorenog treninga“ – vođenje između čunjeva i podela košarkaških lopti školama sa najviše prijavljenih đaka u škole košarke

Početak revijalne utakmice

12,30 : podela poklon paketa pobedničkoj ekipi treće  igre „Otvorenog treninga“

Početak treće utakmice

13,15 : početak četvrte utakmice

14-14,30 : završetak turnira

"Svi na koš" - akcija popularisanja ženske košarke

"Svi na koš" - akcija popularisanja ženske košarke

Izvor: Subotica.com
Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 6813

Povezane vesti

Povezane teme

hala sportova

košarka

ženski košarkaški klub spartak

žkk spartak

omladinski košarkaški klub spartak

aleksandar toković

jovan sirovina

okk spartak

kk fantastik

dragan vidaković

bratislav mitrović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.