Komentara: 0
Pregleda: 4298

Svetski dan bubrega

06.03.2012. u 15:38h
Izvor: RTV Yueco
Svetski dan bubrega

U Severno-Bačkom okrugu je prošle godine od bolesti bubrega umrlo 26 ljudi. Bolesti bubrega je moguće na vreme dijagnostikovati, pregledom mokraće, krvi i krvnog pritiska. Svetski dan bubrega obeležava se svakog drugog četrvtka u martu, a ove godine je to 8. Mart, na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg, u više od 100 zemalja sveta. Cilj obeležavanja ovog dana je podizanje svesti o važnosti bubrega i upoznavanja javnosti sa činjenicom da su bolesti bubrega česte, opasne i izlečive. Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega je: "Doniraj bubreg- produži život".

Najčešći problemi sa kojima se pacijenti na dijalizi susreću su neadekvatni dijalizeri- veštački bubrezi koji nisu odgovarajući u svim zdravstvenim centrima, što direktno skraćuje život pacijenata. Problem u 80% dijaliznih centara u našoj zemlji je što bolnice zbog nedostatka sredstava ne omogućavaju pacijentima dodatne vitaminske preparate obavezne za održavanje krvne slike. Veliki problem predstavlja i skraćenje vremena trajanje dijalize, pa umesto minimalna 4 sata, dijaliza traje 3, ili tri i po sata, što takođe utiče na skraćenje života pacijenata. Na ove i mnoge druge probleme pokušava da ukaže Udruženje bubrežnih invalida Subotica.

Lokalna samouprava Subotice je budžetom za ovu godinu predvidela pomoć Subotičanima koji su upućeni na dijalizu. Na inicijativu Doma zdravlja, budžetom je predviđeno da se izdvoji 851.000 dinara za kupovinu novog vozila za prevoz pacijenata na dijalizu i sa dijalize. Kupovinom vozila bi se unapredio kvalitet života ove grupe građana. Iz sredstava predviđenih za socijalnu zaštitu građana i sredstava za sprovođenje mera socijalne politike, raspisan je konkurs za finansiranje društveno- humanitarnih organizacija na teritoriji grada, a deo novca je dobilo Udruženje bubrežnih invalida Subotica.

Trenutno se u Udruženju, na hemodijalizi nalazi oko 63 pacijenta, pri Opštoj bolnici Subotica, dok se na trbušnoj dijalizi nalazi oko 12 pacijenata koji se dijaliziraju u kućnim uslovima. Trećinu svog života ovi pacijenti provode u bolnici, te je veoma bitan odnos sa lekarima i drugi medicinskim osobljem koje učestvuje u njihovom lečenju. Problem bolesti bubrega bi svi trebalo veoma ozbiljno da shvatimo jer su otkazivanjem bubrega ugrožene sve vitalne funkcije organizma, poručuju iz Udruženja bubrežnih invalida Subotica.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 4298
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

lokalna samouprava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.