Komentara: 19
Pregleda: 3279

Sve je spremno za „Dan Velikog prela”

29.01.2015. u 14:44h
Izvor: Subotica.com
Prvi u nizu nacionalnih praznika Bunjevaca - „2. februar, Dan Velikog prela”, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležiće na Marin, u ponedeljak, 2. februara. Tim povodom, u četvrtak, 29. januara, održana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica NSBNM, Kata Kuntić, referent za kulturu i Mirko Bajić, predsednik Izvršnog odbora u Savetu.
Sve je spremno za „Dan Velikog prela”

Na samom početku konferencije predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta istakla je važnost održavanja prela i podsetila na 1879. godinu, kada je u Subotici održano prvo javno prelo – Veliko bunjevačko prelo.

- Bila je to javna manifestacija na kojoj je preko hiljadu Bunjevaca, obučeni u svoju narodnu nošnju, izašlo u javnost, sa željom da postanu vidljivi kao nacionalna zajednica u ovom gradu i tadašnjoj državi – govori predsednica BNS.

Držeći se te tradicije, Nacionalni savet Bunjevaca i ove godine organizuje Veliko prelo, ujedno i stari bunjevački običaj, koji se počeo slaviti po salašima, kućama i porodicama, a danas predstavlja jedan od nacionalnih praznika Bunjevaca. 

Ovogodišnje Veliko prelo biće održano u restoranu „Spartak S“, a kako je na konferenciji istakla Kata Kuntić, referent kulture u BNS-u, pripremljen je bogat program. Prelo ne može proći bez izbora za „Najlipšu prelju” i proglašenja „Najlipše preljske pisme”, a iz BNS-a ističu kako su zadovoljni odzivom na ova dva konkursa.

- Imamo tu čast da će gost ovogodišnjeg Velikog prela biti Zvonko Bogdan sa orkestrom „Vinarija“, a goste će zabavljati i mladi tamburaški orkestar „Tajna“. Uz to, osoblje restorana „Spartak S“ pobrinuće se za posluženje tradicionalne preljske večere – kazala je Kata Kuntić, te dodala da je ostalo još malo karti, koje se mogu nabaviti u prostorijama BNS i restorana „Spartak S“.

Veliko prelo važno je za Bunjevce, pre svega zbog očuvanja tradicije i zaštite kulturne baštine. Novi saziv BNS-a krenuo je sa novim snagama da se bavi pitanjima ostvarivanja prava ove zajednice u Subotici i Srbiji.

- Nacionalni savet je ustanova utvrđena Zakonom Republike Srbije, a u ime zajednice se stara o četiri oblasti, jedna je svakako i kultura. Razumeli smo potrebu unutar nacionalne zajednice da se kulturom ozbiljno bavimo, a ključna je zaštita kulturne baštine. U tom pravcu radimo već duže vreme, naročito od kako je oformljen novi saziv BNS-a. U okviru četiri nacionalna praznika imamo dve bitne manifestacija kojima štitimo naše nasleđe i kulturu, „Dan Velikog prela” i „Dan Dužijance”, a imaćemo uskoro i treću bitnu manifestaciju, Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji se održava već 14 godina u skromnim uslovima, što će sada biti prenešeno u značajniji okvir – kazao je Mirko Bajić, predsednik Izvršnog odbora BNS-a, i dodao:

– Hvala Gradu Subotici na razumevanju i pomoći da bunjevačka zajednica na ovakav ozbiljan način može da se bavi svojom kulturnom baštinom, jer Bunjevaca u Subotici ima, procentualno 10%, i zaslužujemo takav odnos Grada, navode iz NSBNM.

Izvor: Subotica.com
Press: „Dan Velikog prela” Press: „Dan Velikog prela” Press: „Dan Velikog prela” Press: „Dan Velikog prela” Press: „Dan Velikog prela” Press: „Dan Velikog prela” Press: „Dan Velikog prela” Press: „Dan Velikog prela”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 3279
Povezane teme

veliko prelo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.