Komentara: 34
Pregleda: 8707

Sutra se navršava 5 meseci od ubistva Tijane Jurić

25.12.2014. u 15:03h > 27.12.2014. u 18:04h
Izvor: Subotica.com
U petak, 26. decembra u 32 minuta posle ponoći navršava se 5 meseci od nestanka 15-godišnje Tijane Jurić, koja je i ubijena iste noći kada je oteta. Simbolično u to vreme sutra će početi sa radom i sajt tijana.rs na kojem će svi zainteresovani moći pobliže da se upoznaju sa činjenicama oko nestanka, ali i prate čitav sudski proces koji treba da počne početkom naredne godine.
Sutra se navršava 5 meseci od ubistva Tijane Jurić

Za teško ubistvo i silovanje Tijane Jurić osumnjičen je Dragan Đurić (34) iz Surčina kojeg je policija uhapsila 6. avgusta, 12 dana od kada je prijavljen nestanak. Đurić je dvadesetak dana proveo na posmatranju u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, gde je tim neuropsihijatara i psihologa trebalo da zaključi da li je u trenutku izvršavanja zločina bio uračunljiv.

Nakon psihijatrijskog veštačenja na kojem je proglašen uračunljivim, Đurić je sredinom septembra  vraćen u Okružni zatvor u Subotici, gde čeka početak suđenja. Zatvorska kazna za ovo delo može da bude i do 40 godina.

Apelacioni sud u Novom Sadu 5. novembra produžio je meru pritvora Duriću na još 3 meseca. On se trenutno nalazi u Okružnom zatvoru u Subotici gde čeka suđenje koje je predviđeno da počne početkom tokom januara naredne godine.

Sutra se navršava 5 meseci od ubistva Tijane Jurić

Počinje sa radom sajt tijana.rs

Simbolično, 26. decembra, 32 minuta posle ponoći, sa radom će početi sajt tijana.rs, će svi zainteresovani moći pobliže da se upoznaju sa činjenicama oko nestanka, prate sudski proces i inicijative oko prevencije i efikasnijeg delovanja nadležnih organa u slučaju prijavljivanja nestanka.

Po rečim autora sajta ovaj onlajn projekat prvobitno je zamišljen kao "Tijanin sajt", sastavljen od nekoliko stranica njene biografije i osnovnih podataka o toku suđenja, međutim u toku same izrade on je prerastao u portal sa stranicama i rubrikama, na kome će pored najnovijih informacija o suđenju, biti ispraćene i sve aktivnosti vezane za usvajanje “Tijaninog zakona”, zatim uvođenje sistema “Tijana alert” i početak rada nacionalnih portala na kojima će biti evidentirana nestala lica i osuđeni pedofili.

- "U saradnji sa raznim organizacijama, objavljivaćemo i tekstove korisne za prevenciju otimanja ili zloupotrebe dece i zaštitu dece na internetu. - izjavio je dip. pravnik Aleksandar Dovragović, koji je urednik portala tijana.rs

Sutra se navršava 5 meseci od ubistva Tijane Jurić

Neformalna grupa građana koja je na neki način uključena u ovaj projekat napominje da neće odustati od inicijativa u kojima traže da Tijanina dobije ulicu u Subotici i Bajmoku, kao i da se realizuje ideja gradnje memorijanog parka na mestu gde je pronađeno Tijanino beživotno telo.

U znak sećanja na tragično ugašeni život u Subotici i Bajmoku oslikani su murali. Mural u Subotici koji se nalazi na Radijalcu krajem septembra oslikao je Andrej Josifovski, mladi umetnik iz Beograda. Zid sa njenim licem nalazi se i u Bajmoku, u naselju iz kog je Tijana oteta.

Žarko Laušević - Očeva pesma

"Kada neko sruši sve što volim

kada neko

kada neko uradi to

ja ću mu

Ne diraj mi Tijanu

Kada neko nešto moje

nju

i kad više nit mogu da dišem

kada znaju da ne živim

više

ja ću tada

Ne diraj mi Tijanu

I kad prestadoh da jedem

I kad pristadoh da ćutim

Kad odustah i da jesam

I kad više nisam

ja ću

Nju

Tijanu mi ne diraj

Kad bi neko pokušao isto

kad bi neko iskušao

Tijanu, moju Tijanu

Anđela sa otvorenim očima

dušu još nezaljubljenu

devojčicu nepoljubljenu

ja bih

Oprosti, ali gde si bio, Bože

Ja bih

Oprosti mi

Niko drugi ne može

I ne treba do Oca do neba

ali ja bih

kad bi neko hteo

da povredi opet

da odvede nekud

Tijanu, moju Tijanu

ja bih ga samo tada

gledao

ja bih ga tada samo

gledao

I zaklaću ga očima

Ne diraj mi

dete moje

Tijanu"

Izvor: Subotica.com
Simbolično paljenje sveća za Tijanu Simbolično paljenje sveća za Tijanu Simbolično paljenje sveća za Tijanu Simbolično paljenje sveća za Tijanu Simbolično paljenje sveća za Tijanu Simbolično paljenje sveća za Tijanu Simbolično paljenje sveća za Tijanu Simbolično paljenje sveća za Tijanu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 34
Pregleda: 8707

Povezane vesti

Povezane teme

tijana jurić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.