Komentara: 4
Pregleda: 7465

Subvencijama i obukama do zaposlenja

27.10.2015. u 16:05h
Izvor: RTV Yueco
Subvencijama i obukama do zaposlenja

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na kraju septembra se nalazilo 9.390 nezaposlenih, što je za 10,35 odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

U prvih devet meseci ove godine putem ove službe posao je pronašlo 3.231 Subotičanin, što je oko 7 odsto dva odsto više nego u istom mesecu prošle godine. Kako bi se brojka nezaposlenih smanjila, Nacionalna služba nudi subvencije poslodavcima i obuke za nezaposlene, dok lokalna samouprava preduzima korake kako bi izašla u susret novim zainteresovanim investitorima.

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici nastoji da smani broj evidentiranih nezaposlenih kroz nekoliko programa. Jedan od njih jeste subvencionisanje otvaranja novih radnih mesta, gde je u dosadašnjem toku godine za 42 poslodavca i zapošljavanje 52 radnika opredeljeno blizu osam miliona dinara. Druga mera su subvencije za samozapošljavanje, gde je sa 160.000 dinara po nezaposlenom potpognuto pokretanje njihovog sopstvenog biznisa, a na ovaj način 42 nezaposlena su sama sebi obezbedila posao.  Da bi on bio uspešan, nezaposlenima su na raspolaganju obuke za započinjanje sopstvenog posla.

Lokalna samouprava nastavlja aktivnosti na privlačenju investitora i smanjenju nezaposlenosti kroz izgradnju nove hale u Privrednoj zoni Mali Bajmok koju će Slobodna zona izdavati u zakup zainteresovanim kompanijama.

Na kraju septembra, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirano je 9.390 građana koji su u potrazi za poslom. Manje od polovine njih su žene, svaki treći ima više od 50, a skoro svaki četvrti manje od 30 godina. Gotovo polovina svih njih su lica bez kvalifikacija ili niskokvalifikovani radnici.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 7465
Povezane teme

NSZ Subotica

Nacionalna služba za zapošljavanje

obuka za nezaposlene

nezaposleni

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.