Komentara: 0
Pregleda: 2705

Subotičke manifestacije dobile obeležje EFFE

24.06.2015. u 16:57h
Izvor: Subotica.com
Među najboljim evropskim festivalima koji su nagrađenim EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) obeležjem za 2015-2016. godinu su i pet subotičkih festivala – Festival evropskog filma na Paliću, Međunarodni festival pozorišta za decu, „Desire central station“, „Summer3p“ i „Electe“.
Subotičke manifestacije dobile obeležje EFFE

Naime, EFFE je portal, pokrenut od strane Asocijacije evropskih festivala, namenjen građanima i sručnoj javnosti koji žele da otkriju evropske festivale i učestvuju na njima. Reč je o novoj međunarodnoj festivalskoj platformi koja povezuje festivale, koji su duboko posvećeni umetnosti, zajednicama u kojima se realizuju i evropskim vrednostima. Najvažnija tri kriterijuma za dobijanje EFFE obeležja bila su umetnička predanost, angažovanost u zajednici i međunarodna i globalna perspektiva festivala.

- EFFE obeležje dobilo je 761 festval iz 31 zemlje, iz Srbije ovu „etiketu“ poneće 31 manifestacija, od kojih je pet iz Subotice – istakao je Dejan Zvekić,  izvršni direktor Otvorenog univerziteta, producenta Festivala evropskog filma na Paliću. – Zahvaljujemo se naporu kulturnih radnika da se Srbija nađe na toj listi. Palićki filmski festival već odavno sarađuje sa „Summer3p“-om, u dva dana nam se preklapaju termini održavanja, a uskoro ćemo ozvaničiti i saradnju sa udruženjem „Electe“.

Priznanje dobijeno od EFFE je značajno svim dobitnicima, a ono je po njima znak da je Subotica ponovo „grad festivala“.

Subotičke manifestacije dobile obeležje EFFE

- Obeležje EFFE je značajno za umrežavanje festivala i mogućnost da zajednički gradimo bazu za budućnost – kaže Ivan Vujić, organizator „Summer3p“  festivala, koji će se po 13. put održati na Paliću.

Po mišljenju Miloša Radovića, predsednika Udruženja „Electe“, koja organizuje Koncertnu sezonu u našem gradu, obeležje je izuzetno važno jer se oni bave vidom umetnosti koji treba popularizovati.

- Primetno je da je klasična muzika u našem gradu u ekspanziji, da na koncertima ima sve više posetilaca, ovo je pdstrek da istrajemo u svojim planovima i budemo još bolji – dodao je Radović.

Nagrada dobijena od evropskih institucija, za Andraša Urbana, direktora pozorišnog festivala „Desire“,  koji će se u novembru održati po sedmi put, predstavlja još jedan pokazatelj da je festival i „organizaciono i duhom deo evropske kulturne scene“.

Subotičke manifestacije dobile obeležje EFFE

- Pored ovog, nedavno smo dobili i priznanje „Todor Manojlović“, a „nagrada“ od grada bila je smanjenje budžeta – naglasio je Urban. – I pored toga, za predstojeći festival tražićemo kvalitetne projekte koji imaju savremene tendencije i tiču se našeg društva uopšte.

Slične probleme sa finansijama imaju i ostali festivali, a po rečima Slobodana Markovića, direktora Međunarodnog festivala pozorišta za decu, smotre koja je ove godine proslavio 22. rođendan, novu strategiju kulturnog razvoja grada treba da rade kulturni pregaoci, a ne političari.

- Grad treba d abude ponosan što ima ovakve festivale, što postoje manifestacije i umetnici  koje su prepoznatljivi u celoj Evropi – rekao je Marković. – Nadam se da će kulturni radnici moći da učetvuju u izradi strategije, da će se čuti njihova reč, umesto političke naznake, koja ništa dobro nije donela.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2705

Povezana vest

Povezane teme

Slobodan Marković

Dejan Zvekić

festival evropskog filma palić

summer3p

andraš urban

desire festival

međunarodni festival pozorišta za decu

electe

miloš radović

ivan vujić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.