Komentara: 24
Pregleda: 5457

Subotička toplana proslavila pola veka postojanja

02.12.2013. u 15:06h
Izvor: RTV Yueco
Javno komunalno preduzeće “Subotička toplana”, danas je obeležilo 50 godina rada i postojanja.
Subotička toplana proslavila pola veka postojanja

Direktor preduzeće Pero Rikić objašnjava da je Toplana prošla kroz značajne faze razvoja i da su prvi u Srbiji uveli sistem merenja, odnosno naplate po utrošku toplotne energije, značajno su automatizovali i modernizovali sistem i na taj način racionalizovali potrošnju i smanjili energetske gubitke koji su prisutni u ovakvim sistemima.

"Subotička toplana" postoji od 1963. godine i nastala je na postrojenju bivše električne centrale Subotice, pošto je ta električna centrala krajem 50-tih, početkom 60-tih godina stavljena van sistema Elektroprivrede tadašnje zemlje. Rikić ističe da je Toplana intenzivno razvijala distributivnu gasnu mrežu i 2005. godine, kada je taj sistem dostigao određen broj potrošača, nivo od 5 do 6.000, sistem se odvojio i nastavio samostalno da deluje.

Subotička toplana proslavila pola veka postojanja

Preduzeće planira i da uvede obnovljive izvore energije i traženja mogućnosti da se sa sezonske isporuke energije, samo u zimskom periodu, pređe na režim kada će isporuka ići tokom cele godine. Već je završena studija izvodljivosti izgradnje prvog kogenerativnog postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije na biomasu, a traže se mogućnosti i u daljinskom hlađenju, da se stvore uslovi da se toplotna energija za potrebe takvih sistema isporučuje tokom leta.

Izvor: RTV Yueco
Obeležavanje 50 godina JKP "Subotička toplana" Obeležavanje 50 godina JKP "Subotička toplana" Obeležavanje 50 godina JKP "Subotička toplana" Obeležavanje 50 godina JKP "Subotička toplana" Obeležavanje 50 godina JKP "Subotička toplana" Obeležavanje 50 godina JKP "Subotička toplana" Obeležavanje 50 godina JKP "Subotička toplana" Obeležavanje 50 godina JKP "Subotička toplana"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 5457
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

pero rikić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.