Komentara: 12
Pregleda: 4212

Subotička toplana koristiće biomasu kao energent

09.03.2012. u 15:28h
Izvor: RTV Yueco
Subotička toplana koristiće biomasu kao energent

U Subotici je potpisan sporazum o donaciji za studiju izvodljivosti za kombinovano postrojenje grejanja na biomasu. Sporazum su potpisali gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i direktor kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Beogradu dr Jurgen Velšof. Donacija iznosi 230.000 evra.

Svečanim potpisivanjem ugovora o donaciji Subotička toplana mogla bi da uskoro kao energent koristi biomasu. Studija će da pokaže koliko je isplativo koristiti biomasu kao energent. U planu je izgradnja postrojenja koje bi korišćenjem biomase proizvodilo i električnu i toplotnu energiju, električne snage 5 megavata i toplotne snage do 14 megavata.

Prvi korak za izradu studije je urađen. Vrednost izgradnje postrojenja bi se kretala između 17 i 20 miliona evra.

Subotica je bogata biomasom, u koju spadaju ostaci drveta, piljevina, slama, trska, ostaci kukuruza, soje. U Evropi je trend da toplane prelaze na obnovljive izvore energije i prema našim informacijama oko 100 toplana radi na biomasu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 12
Pregleda: 4212
Povezane teme

Saša Vučinić

subotička toplana

toplana subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.