Komentara: 7
Pregleda: 4534

Subotička Bolnica danas proslavlja 173. rođendan

01.10.2014. u 17:04h
Izvor: RTV City
Na današnji dan pre 173. godine osnovana je subotička Opšta Bolnica. Kao jedna od najstarijih zdravstvenih institucija u Republici pokriva teritoriju Severnobačkog okruga i pruža zdravstvene usluge velikom broju naših sugrađana. Subotička Bolnica jedna je od uspešnijih zdravstvenih ustanova u našoj državi, što dokazuje veliki broj međunarodno priznatih projekata, a pionir je i u primeni određenih dijagnostičkih i medicinskih zahvata koji su takođe doprineli poboljšanju zdravstvenih usluga koje Bolnica nudi svojim pacijentima.
Subotička Bolnica danas proslavlja 173. rođendan

Prva Građanska bolnica u Subotici otvorena je 1841. godine u jednoj adaptiranoj privatnoj kući, a zbog nedostatka prostora Gradska uprava februara 1890. godine donela je Odluku da se nova bolnica, tj. bolnički paviljoni izgrade kod tzv. Šandorske kapije , gde se i danas nalazi. Nova zgrada bolnice završena je tokom 1971. godine.

Prošle godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi lečeno je 30.000 pacijenata, a njih 700.000 lečeno je u polikliničkim službama. Obavljen je veliki broj operacija, kao i pregleda magnetnom rezonancom i CT skenerom. Projekti koje subotička Bolnica sprovodi predstavljaju najveći uspeh ove zdravstvene ustanove, koji samim tim podižu kvalitet zdravstvenih usluga. Dva najveća projekta rađena su putem IPA programa prekogranične saradnje sa Mađarskom, u kojem su učestvovala odeljenja ginekologije i neurologije.

U subotičkoj Bolnici već dugi niz godina veoma uspešno sprovode se laparaskopske operacije koje su minimalno invazivne i skraćuju boravak pacijenta u bolnici. Subotička Bolnica jedina je ustanova u državi koja ima centralizovanu laboratoriju, što u velikoj meri olakšava sugrađanima iz prigradskih mesnih zajednica davanje bioloških uzoraka. U Bolnici se dnevno pregleda preko 700 pacijenata.

Tokom oktobra biće otvoreno novo Odeljenje neonatologije, do kraja godina završiće se projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju novog Odeljenja za plućne bolesti, a u planu je i izgradnja angio sale sa STEMI programom, kao i renoviranje koronarne jedinice. Bolnica Subotica uskoro će od Međunarodnog Rotary kluba dobiti donaciju u vidu opreme u vrednosti od 74.000 dolara.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4534

Povezana vest

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.