Komentara: 15
Pregleda: 3737

Subotici 68,2 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za razvoj infrastrukture

12.05.2015. u 17:50h
Izvor: Subotica.com
Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković danas su, u Novom Sadu, na svečanosti u zgradi Pokrajinske vlade, uručili prve ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstava u oviru konkursa namenjenih za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture i oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda u Pokrajini. U ime grada Subotice ugovore je potpisao gradonačelnik Jene Maglai.
Subotici 68,2 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za razvoj infrastrukture

Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić je istakao da današnja dodela ugovora treba da omogući da u 21 gradu i opštini u Vojvodini bude izgrađena saobraćajna infrastruktura i vodovodna i kanalizaciona mreža.

„Mi smo opredelili gotovo milijardu dinara za ove poduhvate. U dosadašnjem periodu gradili smo vodovodne mreže u 64 naseljena mesta i kanalizacione mreže u 75 naselja. Oko 1.700 kilometara saobraćajnica smo izgradili u godinama koje su iza nas. Sve to govori koliko je ulagano u infrastrukturu i koliko danas Vojvodina, u infrastrukturnom smislu, izgleda drugačije u odnosu na samo pre nekoliko godina“, istakao je ovom prilikom predsednik Pajtić. Podsetio je, takođe, i na realizovane projekte poput Centralne zgrade Univerziteta, Urgentnog centra, Poliklinike za zdravstvenu zaštitu dece, više studentskih domova, kao i različite objekte u oblasti infrastrukture, privrede, poljoprivrede i kulture, koji su sagrađeni u godinama koje su prethodile.

Subotici 68,2 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za razvoj infrastrukture

„Potpisivanje današnjih ugovora omogući će da se izgradi, ne samo infrastruktura koja će privlačiti investitore i omogućiti kvalitetniji život ljudima koji žive u ovim gradovima i opštinama, nego da se podršksa da i građevinskoj operativi. To znači da se automatski nekih 36 privrednih grana, koje su naslonjene na građevinsku operativu – oživi, i da ljudi na teritoriji Vojvodine zahvaljujući tome obezbede svoju egzistenciju“, kazao je predsednik Pajtić predstavnicima medija. Dodao je i da je ovde reč o projektnom finansiranju, što predstavlja još jedan kvalitet takvog finansiranja. Predsednik Pokrajinske vlade je objasnio da je namera bila da se na ovaj način pripreme gradovi i opštine da sutra apliciraju za evropske fondove, te što bolje koriste sredstva u budućnosti koje je Evropa namenila našem području. Podsetio je i na činjenicu da je Vojvodina i do sada uspela da privuče preko 87 odsto sredstava iz prekogranične saradnje namenjenih Srbiji.

„Najveći deo sredstava je došao u Vojvodinu zahvaljujući administrativnom kapacitetu, zahvaljujući dobroj obučenosti i pripremi kadrova kako da konkurišu za projekte. Praktično, sada tu praksu nastavljamo kroz ove projekte. Dakle, primenjujemo praktično evropske standarde u konkurisanju za domaća sredstva kako bi sutra, upravo ovi gradovi i opštine mogli da obezbede sredstva i iz Evrope,“ kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

Subotici 68,2 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za razvoj infrastrukture

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković izjavio je da sa ovim ugovorima danas započinje novi investicioni talas u Pokrajini.

„Upravo danas možemo reći da će u ovoj godini Autonomna pokrajina Vojvodina biti najveće gradilište u ovom delu Evrope, sa pravom činjenicom da ćemo samo kroz prvi konkurs koji smo sproveli za sredstva koja danas dodeljujemo, uspeti da izgradimo preko 23 kilometara saobraćajnica, 23,4 kilometara kanalizacionih mreža, 13,4 kilometara vodovodnih mreža i učinimo sve što je neophodno u lokalnim samoupravama, koje su aplicirale za sredstva“, rekao je Nebojša Malenković. Kako je istakao, saradnja koja je do sada ostvarena sa lokalnim samoupravama preko Fonda za kapitalna ulaganja, biće nastavljena i u narednom periodu u vidu oslonca privrednom, ekonomskom, društvenom i svakom vidu razvoja Pokrajine.

U skladu sa Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, današnjim ugovorima predviđena su sredstva u iznosu od 300.000.000,00 dinara. Za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture dodeljena su sredstva u iznosu od 150.000.000,00 dinara za projekte vodosnabdevanja i 550.000.000,00 dinara za projekte u oblasti zaštite voda.

Subotici 68,2 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za razvoj infrastrukture

U skladu sa odlukama o dodeli sredstava, gradu Subotici je dodeljeno ukupno 68.221.963,55 dinara za realizaciju sledećih projekata:

Saobraćajna infrastruktura:

  • Izgradnja kolovoza u ulici Rudija Čajevca u naselju Bački Vinogradi – 6.788.270,50 dinara
  • Izgradnja kolovoza u ulici Bračka, Mesna zajednica „Makova sedmica“ – 7.853.719,05 dinara

Vodosnabdevanje i zaštita voda:

  • Vodovod u ulicama Đeri Ferenca (sa krakovima 1, 2 i 3), Segedinska i 381, Nova u MZ „Makova sedmica“ – 7.401.970 dinara
  • Kanalizaciona mreža u ulicama Servo Mihalja, Vranjska, Dubrovačka, (od Creske do Jasenovačke), Vrnjačka i Jasenovačka na Paliću – 22.860.150 dinara
  • Kanalizacija upotrebljenih voda duž Stražilovske, Kameničke, Siriške i dela Futoške u Subotici – 23.317.854 dinara
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 3737
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Grad Subotica

jene maglai

bojan pajtić

nebojša malenković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.