Komentara: 16
Pregleda: 6383

Subotičani se nadaju modernizaciji pruge

25.11.2015. u 17:31h
Izvor: RTV
Kroz Železničku stanicu Subotica godišnje prođe oko 5700 vozova. Iako novi vozovi, mogu da dostignu brzinu od 160 kilometara na čas, zbog činjenice da srpske pruge nisu remontovane 30 godina, na pojedinim deonicama se kreću svega - 40 kilometara.
Subotičani se nadaju modernizaciji pruge

Subotičanka Natalija Ćebić Margušić često putuje iz Srbije za Mađarsku. "Obično idem iz Subotice za Budimpeštu, gde živim. Ovaj voz je odličan, ali je na pojedinim deonicama veoma spor i to je moja najveća zamerka", kaže Natalija Ćebić Margušić.

Da su nam pruge bolje, bilo bi i više putnika, priznaju i na Železničkoj stanici Subotica, uz objašnjenje da nisu obnavljane pune - tri decenije.

Subotičani se nadaju modernizaciji pruge

"Mi smo tokom proteklih godinu dana dobili nove, najsavremenije vozove, koji su projektovani da se kreću brzinom od 160 kilometara na čas, ali zbog lošeg stanja pruga, na pojedinim deonicama moraju da se kreću svega 40 kilometara na sat", objašnjava Dmitar Kalinić, šef Sekcije za inftrastrukturu Železničke stanice Subotica.

Kroz Železničku stanicu Subotica godišnje prođe tri miliona i 700.000 tona robe jer preduzeća iz regiona severne Bačke i Potisja 80 odsto prometa ostvaruju sa zemljama Evropske unije.

"Moderanizacija pruga, ne samo ove na relaciji Beograd – Budimpešta koja je duga oko 450 kilometara već i svih drugih, značajna je ne samo za privredu Srbije već i Evrope jer će se tako uspostaviti najbrža veza sa Bliskim istokom i značajno pojeftiniti cena prevoza", ističe Ivan Vojnić Tunić, sekretar Regionalne privredne komore Subotica.

Subotičani se nadaju modernizaciji pruge

Na osnovu sporazuma koji je potpisan prilikom posete premijera Aleksandra Vučića Kini, obnova pruge između Srbije i Mađarske trebalo bi da počne još ove godine. Kada za dve godine bude završena, vozovi na ovoj relaciji kretaće se brzinom od 160 kilometara na čas, što znači da će vreme potrebno za putovanje od Beograda do Budimpešte biti upola kraće, a očekuje se da će to doprineti da broj putnika i robe bude - duplo veći.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 6383

Povezana vest

Povezane teme

pruga železnica

železnica subotica

železnička stanica

vozovi

železnice srbije

železnički prevoz

saobraćanje vozova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.