Komentara: 6
Pregleda: 2002

Subotičani gojazni, imaju visok šećer i krvni pritisak

17.12.2014. u 15:19h
Izvor: RTV City
U Crvenom krstu prezentovani su rezultati akcije „Selu u pohode“ koja je tokom 2014. godine sprovedena u 14 subotičkih mesnih zajednica.
Subotičani gojazni, imaju visok šećer i krvni pritisak

Akcija je pokazala da je među našim sugrađanima visok procenat onih sa poremećajem ishrani, te da preovladavaju umerena predgojaznost i gojaznost, kako kod starijih, tako i kod mlađih osoba. Takođe, primećene su i povišene vrednosti holesterola, šećera u krvi, ali i krvnog pritiska. Akciju je tokom svih 12 meseci organizovala gradska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Preventivnim centrom Doma zdravlja, Zavodom za javno zdravlje i ustanovom „Apoteka“ Subotica.

Tokom akcije „Selu u pohode“ preko 630 Subotičana dobilo je savet, odnosno izvršeni su im neki od pregleda. Kao najveći zdravstveni problemi iskazani su gojaznost i pothranjenost, koji se najviše javljaju kod osoba ženskog pola. Kod mlađih uzrasta od 18 do 30 godina, 21 procenat njih je umereno gojazno ili imaju problem sa viškom kilograma. U Zavodu za javno zdravlje ističu da je akciju posećivalo pretežno starije stanovništvo, te da se rezultati akcije u odnosu na prethodnu godinu, ne razlikuju mnogo.

Pacijentima su mereni krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi, a ženama su urađeni pregledi dojki. Od ukupnog broja pregledanih, 48 odsto imalo je povišen krvni pritisak, i to više u muškoj nego u ženskoj populaciji, dok su u 7 odsto slučajeva izmerene ekstremno visoke vrednosti pritiska. 5,8 odsto pregledanih imalo je povišeni šećer, a otkriveno je i sedam novih dijabetičara. Više od 70 odsto pregledanih imalo je i visoke vrednosti holesterola. Kod 158 žena izvršeni su pregledi dojke, i nisu pronađene nikakve promene. U Domu zdravlja primećuju manji broj zainteresovanih sugrađana za ovogodišnju akciju.

Tokom akcije prikupljena je i velika količina farmaceutskog otpada, što pokazuje da kod naših sugrađana vlada visoka svet o zaštiti životne okoline, istakla je Jelena Petrović ispred Apoteke Subotica. Akcija „Selu u pohode“ nastavlja se već sledećeg meseca.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 2002
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.