Komentara: 24
Pregleda: 5386

Subotica planira izgradnju stanova za izbeglice

17.10.2014. u 14:48h
Izvor: Subotica.com
Do kraja godine poslednji voz da se konkuriše za sredstva iz fondova Evropske unije, pomoću kojih bi bilo izgrađeno više od 40 socijalnih stanova
Subotica planira izgradnju stanova za izbeglice

U proteklih nekoliko godina putem Programa regionalnog stambenog zbrinavanja Evropska unija je sa donatorima odobrila 330 miliona evra za rešavanje stambenog pitanja izbeglih, raseljenih lica,imigranata i domicijalnog stanovništva u stanju socijalne potrebe.

Kroz pet krugova programa, do sada je u opštinama širom Srbije uloženo 85 miliona evra, od čega ni cent nije došao u Suboticu.

Članovi Komesarijata za izbeglice mnogo puta su uzaludno kucali na vrata nadležnih službi u Gradskoj upravi, ne bi li u njoj našli partnera za izgradnju stanova, podelu građevinskog materijala ili kupovinu seoskih domaćinstava. Njihove predloge niko nije želeo ni da sasluša.

- Subotica jedna od četiri opštine u Srbiji koja nije prihvatila njihov predlog, da grad bude partner u izgradnji stanova tako što će dati infrastrukturno opremljen teren – objašnjava Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja. - Posle razgovora sa gradonačelnikom i uz podršku Gradskog veća, odlučili smo da konkurišemo za sredstva u šestom i poslednjem krugu.

Da bi se to desilo, do kraja godine grad treba da dodeli parcelu za izgradnju stanova, kao i da usvoji važne akte, kao što su imenovanje Saveta za migracije i usvajanje Lokalnog akcionog plana za rešavanja ovih problema, koje inače jedino još Subotica nema.

- Plan je u pripremi i nadamo se da će biti usvojen na narednoj sednici Skupštine grada. Dokumenti će u skladu sa našim opredeljenima u budućnosti biti podložni promenama, a otvorićemo ji ednu budžetsku liniju na kojoj ćemo opredeliti sredstva za učestvovanje na ovim programima – dodaje Vujadinović. - Svaka lokalna samouprava učestvuje sa pet ili deset odsto sredstava, u zavisnosti da li pripada razvijenoj ili nerazvijenoj kategoriji optšina. Izgradnja u prvoj fazi predviđa gradnju 32 stambene jedinice, a kasnije još 12, a dok ne prođe javna nabavka koju će sprovoditi Komesarijat za izbeglice. ne možemo znati kolika je vrednost projekta.

U Gradskoj kući očekuju da će se sa realizacijom ovog programa početi prvih meseci naredne godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 5386
Povezane teme

Grad Subotica

stanovi za izbeglice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.