Komentara: 15
Pregleda: 6320

Subotica plaća milione za vojne objekte koje ne koristi

17.03.2017. u 15:22h
Izvor: Radio 021
Grad Subotica je u proteklih šest godina kupio četiri vojne nekretnine u ukupnom iznosu od 7,9 miliona evra, ali ih još ne koristi niti im je odredio funkciju, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Subotica plaća milione za vojne objekte koje ne koristi

U istraživanju CINS-a navedeno je da je Subotica od Direkcije za imovinu u novembru 2015. godine za 3,1 milion evra kupila Dom vojske koji se nalazi u centru grada u potpuno zapuštenom stanju i da od tada taj prostor nije korišćen, a javnost nema informacije kakva će mu biti namena.

U februaru 2010. godine, gradske vlasti su 1,8 miliona evra platile kasarnu Petar Drapšin i poligon Radanovac. U 2015. godini, osim Doma vojske, Subotica je otkupila i kasarnu Kosta Nađ, za oko 3 miliona evra.

"Obe kasarne i poligon nalaze se na putu koji povezuje Suboticu i Palić. Njihove fasade su propale, krovovi i kapije zardjali, a dvorišta obrasla korovom", naveo je CINS.

Subotica plaća milione za vojne objekte koje ne koristi

Dom vojske u Subotici 

Vlada Srbije usvojila je plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje vojske još 2006. godine, a 2011. godine prednost u kupovini je data lokalnim samoupravama.

Subotica se vojsci obavezala na plaćanje ukupno 7,9 miliona evra. Kasarna Petar Drapšin i poligon Radanovac su otplaćeni, dok je sredinom novembra 2016. godine Grad vojsci dugovao još 5,37 miliona evra. Mediji su naveli da je Grad u oktobru 2016. godine tražio da se period otplate vojsci produži.

U februaru 2013. godine iz kabineta tadašnjeg gradonačelnika Modesta Dulića (DS) je saopšteno da su proverom podataka u Istorijskom arhivu grada Subotice pronadjeni dokumenti koji dokazuju da je grad finansirao izgradnju kasarne Kosta Nađ na sopstvenom zemljištu i da će grad zatražiti da se kompleks ove kasarne bez naknade vrati gradu. Krajem avgusta 2012. godine grad je potpisao ugovor o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta sa Javnim preduzećem Privredno-tehnološki parkovi Subotica i firmom Tyrolian Real Estate iz Beograda.

"Ovoj firmi je tako pripao deo placa oko kasarne Petar Drapšin, a cena je bila 1,28 miliona evra. Veći deo ovog prostora kasnije je prodat preduzeću Immofinanz Services. Danas na tom prostoru nema izgradjenih objekata", navedeno je u istraživanju CINS-a. CINS je imao uvid u dokumentaciju iz vremena pre Drugog svetskog rata, u posedu subotičkog istoričara Mirka Grlice i Istorijskog arhiva, iz kojih se vidi da su tadašnji vojni objekti u Subotici gradjeni iz gradskih sredstava.

Prema odgovoru Ministarstva odbrane, objekti su pre potpisivanja ugovora sa Suboticom bili u vlasništvu države, a Ministarstvo je bilo korisnik. Sva dokumentacija o tome je predata gradu. Dodaju da je novac od kupovine iskorišćen za podsticanje i funkcionisanje sistema odbrane i poboljšanje materijalnog položaja vojske.

Bivši gradonačelnici Subotice su proteklih godina imali različite izjave o tome u koje namene će se koristiti vojni objekti: za izgradnju visokoškolskih ustanova, Omladinskog centra, povećanje prostora Istorijskog arhiva, obezbedjenje prostora za Narodnu kuhinju Crvenog krsta, probe glumaca Narodnog pozorišta i drugo. Govorilo se i da bi deo nepokretnosti trebalo da se komercijalizuje i da se otvore nova radna mesta. Medjutim, do sada nijedno od tih rešenja nije realizovano.

Ni vlast koju od juna 2016. godine predvode SVM i Srpska napredna stranka (SNS) za sada nije javnosti predočila rešenja za vojne objekte koji su prazni i propadaju.

Izvor: Radio 021
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 15
Pregleda: 6320

Povezane vesti

Povezane teme

Grad Subotica

kasarna

kasarna Kosta Nađ

prodaja kasarne

druga kasarna

prva kasarna

dom vojske

kasarna petar drapšin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.