Komentara: 21
Pregleda: 9460

Subotica otvara zimske bašte

06.10.2015. u 16:20h
Izvor: Subotičke novine
Prvi put ove godine, vlasnici ugostiteljskih objekata moći će da svoje letnje bašte pretvore u zimske, tako što će podići montažne objekte i uvesti grejanje u njih. Plan se za sada odnosi samo na uži centar Grada, ali će zahtev moći da podnesu i kafići koji nisu u užem krugu.
Subotica otvara zimske bašte

Završetkom leta, ugostitelji sklanjaju letnje bašte ispred svojih lokala, i do naredne sezone posetioci mogu da borave samo u zatvorenom prostoru, unutar objekata. Međutim, ukoliko projekat zimskih bašti zaživi, ulice će i u tom periodu biti stecište ugostiteljskih delatnosti, a ljubiteljima druženja na otvorenom prostoru pružiće se prilika da zasednu ispred kafića i kada zaveje sneg ili duva severac.

Zimske bašte, inače, predviđene su Odlukom o komunalnom uređenju grada, ali do sada nije postojalo rešenje kojim bi se njihovo postavljanje regulisalo, mada su pojedini ugostitelji već i ranije predlagali i tražili takvu mogućnost.

„Suboticu tokom čitave godine posećuju turisti, o čemu govori i broj noćenja, a u toku zime nismo mogli da im ponudimo kraće i ležernije zadržavanje u gradu, osim u zatvorenim prostorima, pa je i to bio jedan od razloga što je Gradsko veće 28. avgusta usvojilo odluku kojom se reguliše postavljanje zimskih bašti. Doduše, pre dve godine, Zavod za urbanizam je prezentovao jedno takvo rešenje, ali Gradsko veće tada ga nije prihvatilo i vratilo ga je na doradu. Sada je dokument prihvaćen i od 15. novembra do 15. marta ugostitelji će moći svoju uslugu da pruže i zimi van svojih objekata“, kaže Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika za oblast male privrede.

Zimske bašte biće montažnog tipa, od čelične konstrukcije i sa stranicama od stakla ili pleksiglasa, i zauzimaće prostor koji inače zauzimaju letnje bašte – ispred lokala, naslonjene na njega, ili kao odvojeni objekti. U prvom slučaju, moći će da imaju širinu dva i po metra a dužinu koliko je dužina lokala. Ukoliko budu udaljeni, biće im dozvoljeno zauzimanje površine od 45 kvadratnih metara.

Grejanje na struju

Oni ugostitelji koji budu odlučili da otvore zimsku baštu, moraće da uvedu i grejanje u ove objekte, a ono će moći da bude samo na električnu energiju, nikako na gas.

„Grejanje je predviđeno samo električno, zabranjeno je da bude plinsko, i vlasnik je pre postavljanja bašte dužan da priloži projekat elektroinstalacija overen od strane ovlašćenog inženjera elektro struke. Takođe investitor donosi tehnički crtež grejanja koji je overen od ovlašćenog lica mašinske struke. Zidovi od transparentnog materijala treba da budu 15 santimetara uzidgnuti od zemlje, da ne bi došlo do zadržavanja atmosferske vode. Ulični mobilijar ne sme da se narušava ili sklanja, da bi se postavila bašta“, kaže Ljuben Hristov.

Što se tiče lokacija u centru grada, one su određene na mestima gde su već postavljane letnje bašte, a o njihovom razmeštaju konsultovan je Međuopštinski Zavod za zaštitu spomenika kulture. Vodilo se računa, da takvi objekti ne ometaju kretanje pešaka ili biciklista, kao ni mogućnost intervencije vatrogasne službe ili hitne pomoći u slučaju potrebe.

Devet lokacija sa zimskom baštom

„U pitanju su Mali Korzo, lokali na prostoru ispred Robne kuće „Maksi“, Trg Zorana Đinđića, ulica Matije Korvina i Vase Stajića, ukupno devet lokacija, ali nismo predvideli da budu ispred Gradske kuće i Pozorišta, jer smatramo da ne bi trebalo da ih zaklanjaju. Cilj nam je da se što se tiče ugostiteljstva dobije u ponudi i kvalitetu“, objašnjava Ljuben Hristov.

Zainteresovanih da postave zimske bašte već ima, ali što je najinteresantnije – van prostora koji obuhvata plan. Čak i iz rubnih i prigradskih delova grada, tako da će svako od ugostitelja morati da se posebno obrati Zavodu za urbanizam radi dobijanja uslova, i tek nakon toga da dobije dozvolu.

„Imamo već slučajeva, da su podneti zahtevi iz šireg centra, i to je nedostatak ovog Plana, što ne obuhvata čitav grad, uključujući rubne delove i prigradska naselja. Ali, s druge strane, dobro je da smo krenuli sa mrtve tačke, jer Odluka se može menjati lakše, s obzirom da se donosi na Gradskom veću i ne ide na Skupštinu. Iz Zavoda za urbanizam imamo obećanje da se na rešavanje svakog zahteva van obuhvata plana neće čekati duže od mesec dana“, kaže Ljuben Hristov.

Subotica otvara zimske bašte

Ing. arh. Branislava Kiselički, autor projekta: Obradili smo već postojeće lokacije

„Plan za postavljanje zimskih bašti na teritoriji Grada Subotice izrađen je na osnovu Odluke o komunalnom redu i opštoj uređenosti grada. Cilj je da stvorimo uslove za njeno sprovođenje u tom delu, tako što ćemo definisati lokacije i pravila za uspostavljanje zimskih bašti na javnim površinama, ispred ugostiteljskih objekata. Ovakva bašta podrazumeva privremeno uređeni prostor, u kojem se obavlja isključivo ugostiteljska delatnost, a njeni sastavni delovi su pokretna oprema – stolovi, stolice i lako pokretljivi montažno-demontažni elementi. Izuzev stolova i stolica, unutar površine se ne mogu postavljati drugi uređaji izuzev opreme za osvetljenje, grejanje i ozvučenje prostora. Planom su definisane tačne lokacije za postavljanje zimskih bašti samo na prostoru užeg gradskog jezgra. Lokacije su predviđene na mestima gde se inače postavljaju letnje bašte, samo u manjem gabaritu, tako da ne remete postojeći kvalitet prostora, fasada, komunikacije i vizure.

Za lokacije van gradskog jezgra, zimske bašte će se definisati pojedinačno, po zahtevu investitora. Nismo ni mogli da uradimo plan za čitavu teritoriju grada, jer ne raspolažemo podacima o mestu i broju ugostiteljskih objekata, a događa se često da ovi lokali i menjaju namenu, pa se od kafića pretvore u prodavnicu, ili nešto slično“, kaže arhitekta Branislava Kiselički, urbanista - planer u Zavodu za urbanizam.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 9460
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.