Komentara: 1
Pregleda: 4669

"Subotica Express" protutnjao kroz "Skladište"

24.11.2014. u 17:29h
Izvor: Subotica.com
Tokom novembra 2014. godine ostvaruje se kulturna razmena Zagreba i Subotice pod nazivom "Subotica Express". Gostovanje mladih umetnika iz Zagreba se održalo protekli vikend u Subotici u Omladinskom klubu Skladište, u subotu, 22. novembra 2014. godine, a u Zagrebu će se održati u klubu Močvara u nedelju, 30. novembra.
"Subotica Express" protutnjao kroz "Skladište"

Projekat „Subotica Express: kulturna razmena Zagreba i Subotice“ nastao je na inicijativu Udruženja za razvoj kulture “URK” iz Zagreba, a inspirisan uspešnom saradnjom sa Fondacijom "Danilo Kiš" na programu predstavljanja zagrebačkog Kluba Močvara u Subotici, koji je bio održan 23. juna 2012. godine u Omladinskom klubu "Skladište". Program je finansijski podržan od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba.

Na početku programa "Subotica Express u Skladištu" posetioci su imali prilike da prisustvuju nezaboravnom razgovoru sa mladom književnicom Asjom Bakić, koja je na pitanja moderatorkinje Marije Iliće, odgovarala iskreno, direktno, otvoreno i hrabro o temama koje u svojim pesmama obrađuje, feminizmu, pornografiji i predavanjima koja drži na pomenutu temu, studijama bosanske književnosti, svom pesničkom razvoju i književnim uticajima, pročitavši nam u intervalima nekolicinu duhovitih i britkih pesama iz svoje zbirke pesama „Može i kaktus, samo neka bode“ (Aora, 2009), sa kojom je ušla u najuži izbor za Kiklopa u kategoriji najbolji prvenac godine.

"Subotica Express" protutnjao kroz "Skladište"

Razgovor sa Asjom Bakić je bio održan u Galeriji Omladinskog kluba "Skladište", gde je već bila postavljena izložba plakata Mirona Milića, akademskog slikara, grafičara, ilustratora i uličnog umetnika, koji je jedno od važnijih imena na hrvatskoj umetničkoj sceni. Umetnik nam je uz prikazivanje kratkog filma i fotografija koje prikazuju proces rada na čuvenim i impozantnim muralima koje je radio po Hrvatskoj i u inostranstvu, pričao o svom iskustvu uličnog umetnika, izazovima i lepotama ovog likovnog izraza. Mironovi radovi osim što provlače tematiku ironije, humora, imaju i upečatljivu crtu društvenog angažmana.

Posetioci su potom mogli da pogledaju dva filma nezavisne produkcije: kratki dokumentarni film o zagrebačkom kantautoru i likovnom umetniku Manceu "Kult Mance" (režija: Velimir Rodić) i "Ponikve" 2001 (režija: Tomislav Fiket) o eko-kulturnom festivalu Ponikve, koji se održavao do 2002. godine, kao nostalgično prisećanje kako je to nekad bilo u povojima razvoja nezavisne kulture u Hrvatskoj.

"Subotica Express" protutnjao kroz "Skladište"

Veče kulturne razmene u Skladištu začinili su odlični, ozbiljno i posvećeno izvedeni koncerti kultnih zagrebačkih bendova Šumski i Brujači.

Cilj projekta „Subotica Express: kulturna razmena Zagreba i Subotice“ je stvaranje preduslova za kreativnu saradnju umetnika iz regije, te socijalizaciju različitih supkulturnih i drugih grupa kojima pripadaju kako umetnici, tako i njihova mlada publika, koja je fokus projekta. Regionalna alternativna kulturno-umetnička scena vrlo je bogata u svim svojim segmentima, ali često ograničena na uzak geografski prostor u okviru kojem akteri deluju. Cilj je povezati ove dve kulturno-umetničke scene, a potom doći do boljeg međusobnog informisanja o događajima, te upoznavanja aktera i neposredne saradnje među njima u svrhu razmene iskustava i programskog umrežavanja. Zahvaljujući kulturno-geografski bliskim senzibilitetima, postoji izražena potreba za upoznavanjem sličnih i bliskih kulturnih obrazaca koje delimo i negujemo. Na taj način, mladima koji su danas samo publika ili nedovoljno afirmisani umetnici, a sutra aktivni stvaraoci i pokretači sličnih inicijativa, ukazuje se na jedan kulturni model kojim se pomeraju civilizacijske i evropske vrednosti.

Izvor: Subotica.com
"Subotica Express" "Subotica Express" "Subotica Express" "Subotica Express" "Subotica Express" "Subotica Express" "Subotica Express" "Subotica Express"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 4669
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.