Komentara: 19
Pregleda: 11505

Studirati ili ne?

13.06.2015. u 00:57h
Izvor: RTV City
Došlo doba da se maturanti rastaju. Da se raduju završetku jedne bitne etape u životu, ali sa žalom što se okončavaju četvorogodišnja, u nekim slučajevima i duža, zajednička odrastanja i stasavanja i bezbrižan period koji ustupa mesto godinama koje donose brojne izazove, neizvesnosti, zamke i prepreke. Ali i mogućnosti, prilike, izbore.
Studirati ili ne?

Studirati ili ne, jedan je od onih izbora koji određuju budućnost. Oni koji odluče da nastave obrazovanje, suočavaju se sa prvim problemom, a to je plaćanje studija, koje nisu za sve besplatne. Samo za one sa najboljim uspehom, i tokom srednjoškolskog školovanja i na prijemnom ispitu, eventualno i za one sa slabijim prosekom koji izaberu manje atraktivan i tražen fakultet. Samo oni mogu da računaju da će visoko obrazovanje sticati o trošku budžeta. Oni sa prosečnim ocenama treba da budu spremni da će sticanje zvanja akademskog građanina sami finansirati.

Mada, kada se govori o besplatnom studiranju treba biti rezervisan, jer to na većini, uglavnom državnih fakulteta, znači da se ne plaća školarina, ali sve ostalo košta. Knjige, prijave ispita, molbe, potvrde, zahtevi. Kao u onoj narodnoj izreci: što ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji.

S druge strane, na nekim od privatnih visokoškolskih ustanova, uplatom školarine, pored troškova upisa podrazumeva i sve ostale, već pomenute troškove studiranja, što mladom čoveku koji se odlučuje za fakultet, a prvenstveno njegovim roditeljima koji to finansiraju, može da bude jedan od presudnih faktora. Jedan od, jer veliki značaj, ako ne i veći od novca, ima kredibilitet fakulteta. On se ne osporava državnim visokoškolskim ustanovama, koje su sve akreditovane, ali je upitan kod privatnih, od kojih velika većina nema potrebne dozvole za rad brojnih isturenih odeljenja van sedišta matičnih fakulteta.

U Subotici nema dovoljno državnih fakulteta. Odeljenja privatnih fakulteta je bilo mnogo do prošle godine, kada je nadležno ministarstvo rešilo da „pročešlja“ papire i da objavi spisak onih koji zahvaljujući programu, nastavnom kadru i infrastrukturi, mogu da obavljaju veliki i ozbiljan posao, obrazovanje mladih naraštaja. Od tada, broj odeljenja privatnih fakulteta u našem gradu drastično se smanjio. Ali samo jedno odeljenje – visokoškolska jedinica u našem gradu ima dozvolu – akreditaciju. Zato, ako ste pred jednom od najvažnijih odluka u svom životu, i pritom razmišljate o privatnom fakultetu, i želite da onaj koji upišete ima akreditaciju, neophodno je da proverite u Ministarstvu prosvete. To je jedini siguran put. Jer, ako proveravate na samim fakultetima, neizostavno će vam reći da imaju dozvolu za rad i kada je nemaju.

Ako volite da rizikujete, vi zaboravite nedavne afere sa diplomama, master radovima, doktoratima… Tako ćete biti mirni i nećete razmišljati o legalitetu rada fakulteta koji upisujete, vašem uloženom trudu i novcu koji mogu biti uzaludni i bačeni i o validnosti i upotrebljivosti vaše buduće diplome. Ali, imajte na umu, studije ćete, pre ili kasnije završiti, i onda prava borba tek počinje. U maloj bari punoj krokodila, poželjno je biti što spremniji.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 11505
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

visoka tehnička škola

fakultet

upis na fakultet

građevinski fakultet

subotica fakulteti

visoka škola za obrazovanje vaspitača i trenera

visoka tehnička škola strukovnih studija

studiranje

privatni fakulteti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.