Komentara: 16
Pregleda: 5248

Stopa nezaposlenosti u Subotici manja u odnosu na republičku

08.11.2013. u 16:09h
Izvor: RTV Yueco
Stopa nezaposlenosti u Subotici iznosi 22,4 odsto i manja je u odnosu na stopu u Vojvodini i Srbiji. U lokalnom savetu za zapošljavanje kažu da ovaj podatak ohrabruje, dok sindikalci potenciraju drugi podatak, koji je takođe manju u odnosu na republički, a to je – prosečna zarada.
Stopa nezaposlenosti u Subotici manja u odnosu na republičku

Na kraju oktobra, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirano je 11.515 nezaposlenih lica u Subotici. Prosečan broj zaposlenih u Subotici tokom prošle godine bio je 37.317 radnika, dok je na kraju decembra prošle godine poljoprivrednih osiguranika bilo skoro 2.500. Kada se sve sabere, stopa nezaposlenosti u Subotici na kraju oktobra iznosila je 22,4 odsto, što je manje u odnosu na stopu nezaposlenosti u Vojvodini, koja je iznosila 28,7 odsto. U lokalnom savetu za zapošljavanje kažu da je ova stopa jedna od najnižih u Vojvodini.

U Gradskoj sindikalnoj organizaciji smatraju da navedena stopa nezaposlenosti govori da Subotica i dalje ima veliki broj nezaposlenih, i da investicije stranih investitora nisu dovoljne. Takođe napominju da je za njih bitniji podatak o prosečnim zaradama, prema kojima je prosečna zarada isplaćena u Subotici u septembru iznosila 39.363 dinara, i bila je niža za 3.503 dinara u odnosu na republički prosek.

Stopa nezaposlenosti u 17 zemalja evrozone u septembru iznosila je12,2 odsto, što je ocenjeno kao “izuzetno visoko”. Što se naše zemlje tiče, stopa je duplo više od ove - Stopa nezaposlenosti u Srbiji, prema aprilskoj Anketi o radnoj snazi, iznosila je 24,1%.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 5248

Povezane vesti

Povezane teme

zapošljavanje u Subotici

Nacionalna služba za zapošljavanje

posao u subotici

nezaposlenost

zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.