Komentara: 8
Pregleda: 5945

Šta će biti sa 1.063 kuće u Subotici?!

19.10.2012. u 01:23h
Izvor: Subotičke novine
U novom broju o Planu generalne regulacije i koji je uzburkao strasti u Subotici, prema kojem je za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra, planirano da se u širem centru Subotice poruši 1.063 kuće, te da na njihovom mestu budu podignute višespratnice, za „Subotičke novine” govori dr Viktorija Aladžić, arhitekta, član Grupe građana „Nasmeši se Subotici” i profesorica na Građevinskom fakultetu.
Šta će biti sa 1.063 kuće u Subotici?!

- Ne radi se toliko o zaštićenom jezgru koliko o njegovoj okolini. Tokom sprovođenja ovog plana, budući da nema novca da se intervencija izvede odjednom, postepeno će se povećavati nivo saobraćajnog, urbanističkog i arhitektonskog haosa u gradu, a obuhvatiće celu teritoriju grada sa prekretnice XIX u XX vek, odnosno teritoriju od Dudove šume do Prozivke i od Železničke stanice do Malog Bajmoka, s tim da su i svi objekti na Železničkoj stanici predviđeni za rušenje.

Realizacijom ovog plana, potpuno bi se izmenio način života Subotičana. Nestali bi drvoredi bi drvoredi i zelene površine, omogućilo bi se izuzetno jako dejstvo vetra i sunčeve radijacije i u uslovima sadašnjih klimatskih promena ovaj grad bi postao nemoguć za život – kaže Viktorija Aladžić.


Opširnije u štampanom izdanju „Subotičkih novina” koje u 42. broju donose:

- Ponovo zatezanje lokalnih i radničkih kaiša —Sindikat komunalaca grada Subotice nije zadovoljan Zakonom o utvrđivanju maksimalnih zarada u javnom sektoru, prevashodno što će njegovom primenom biti najviše ugroženi zaposleni sa najnižim zaradama, pa su nadležnim republičkim organima i institucijama uputili zahteve, koje su uslovili štrajkom.

- Na prvom koraku nered i haos! – Kako se u bitku za uređenje prostora ispred Železničke stanice, upustio naš sugrađanin Jovgen Salontaji, koji je u toku poslednjih nekoliko meseci uputio dopise sa fotografijama i video-snimcima svima koje bi ovo stanje trebalo da zabrine i obišao ih lično da bi saznao šta nameravaju da preduzmu kako bi ovo „lice Subotice” prestalo da bude njeno naličje!

- Još jedna fantomska firma ojadila Subotičane –Ne zna se tačan broj Subotičana i Senćana koji su zatečeni i potpuno poraženi jer su vrata d.o.o. „First Invest System” od 2. oktobra zaključana, a kancelarije prazne. Toj firmi desetine građana je plaćalo rate i kamate po principu potrošačke mreže, međutim, na njihove telefonske pozive više niko ne odgovora, a zaposlenima se gubi trag.

Reforma biblioteke za kvalitetniju uslugu i više čitalaca –Povodom 122 godine postojanja Gradske biblioteke pričali smo sa Draganom Rokvićem, upravnikom koji je govorio o tome kako je biblioteka sprovođenjem reformi uspela da poveća broj čitalaca i broj novih knjiga, ali i o tome kako protiču proces digitalizacije i elektronska obrada knjiga.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 5945
Povezane teme

Subotičke novine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.