Komentara: 23
Pregleda: 8378

Srušeni objekti predstavljaju ruglo grada

27.05.2014. u 17:36h
Izvor: RTV Yueco
U Zakonu o planiranju i izgradnji ne postoji sankcija za one investitore koji sruše neki objekat i nikada ne započnu izgradnju. U Subotici ima nekoliko takvih primera, kao što je “Hajzlerovo kupalo”, prostor gde se nekada nalazila diskoteke Stars i objekat nekadašnje Livnice. U Odeljenju za građevinarstvo kažu da nemaju evidenciju o takvim objektima, jer oni samo izdaju razne vrste dozvola poput građevinske i lokacijske.
Srušeni objekti predstavljaju ruglo grada

Na uglu ulica Petra Drapšina i Endrea Bajči Žilinskog srušen je objekat, gde se nekada nalazilo „Hajzlerovo kupatilo”. Objekat je oduzet od porodice Hajzler u procesu nacionalizacije 1948. godine i trenutno se nalazi u vlasništvu Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo”. Pomenuto komunalno preduzeće je imalo u planu da na mestu nekadašnjeg „Hajzlerovog kupatila” bude podignut stambeno-poslovni objekat, ali do danas to nije urađeno. U građevinskoj inspekciji ističu da Zakon o planiranju i izgradnji nije predvideo takve slučajeve.

Drugi primer je nekadašnje livnice. Objekat je srušen, prepun guma, smeća i otvorenih šahti. U odeljenju za građevinarstvo pri lokalnoj samoupravi kažu da oni imaju evidencije samo za izdavanje građevinskih dozvola i da od 2008.do danas drastično je opao zahtev za izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju više porodičnih stambenih objekata. 2008.godine bilo je izdato 18 građevinskih dozvola, a prošle svega tri.

Na mestu gde se nekada nalazila diskoteka Stars, objekat je srušen i čak je planirana gradnja Šoping mola. Najavljivana je od strane gradskih vlasti kao velika investicija koja nikada nije zaživela. U gradu ima mnogo ovakvih primera, koji pored toga što ruže izgled grada, postaju zakorovljeni i moguće leglo zaraza i stecište glodara. Kako je Zakonom regulisano da svako gradilište treba da bude ograđeno, da postoji tabla o početku i završetku radova i ukoliko se rokovi ne ispoštuju postoje sankcije, tako bi trebalo da se reguliše i ovaj deo da kada neko sruši objekat u centru ne može da ga ostavi kao ruglo, nego treba da uredi taj prostor.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 8378
Povezane teme

Grad Subotica

generalni urbanistički plan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.