Komentara: 22
Pregleda: 13607

Srebrni karaš gotovo jedina vrsta ribe u Paliću

04.12.2013. u 19:45h
Izvor: Radio Subotica
Zbog prekomerne koncentracije fosfora u Palićkom jezeru je poremećen eko sistem, što je dovelo do poremećaja u ekološkom lancu, izjavio je savetnik za sanaciju Palićkog jezera Mišel Roman.
Srebrni karaš gotovo jedina vrsta ribe u Paliću

On je na sinoćnjem sastanku sa predstavnicima ribolovačkih udruženja rekao da su nedavna ispitivanja pokazala da srebrni karas učestvuje sa 96 posto u strukturi ribljeg fonda u Palićkom jezeru.

Predsednik Udruženja građana "Protego" Gabor Mesaroš rekao je da bi biomanipulacija četvrtog sektora jezera predstavljala kratkoročno rešenje ovog problema. Kao potrebne mere on je naveo sanacioni izlov 10 do 12 tona ribe tokom zime, a nakon toga poribljavanje grabljivicama i drugim vrstama ribe kao i popunu vode drezgom i drugom neophodnom florom.

Mesaroš je rekao da je ovaj metod poznat u svetu i da je svuda doneo dobre rezultate, posebno istakavši da on nije skup, jer bi se ulaganje od nekoliko hiljada evra moglo vratiti kroz prodaju izlovljene ribe.

Predsednik Ekološkog pokreta "Čista voda" Antun Orčić rekao je da je sinoćnji sastanak prvi u nizu susreta sa predstavnicima različitih interesnih grupa, kao što su ugostitelji, sportisti ili poljoprivrednici s ciljem da se zajedničkim naporom dođe do što kvalitetnijih rešenja problema zagađenosti vode u Palićkom jezeru.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 13607
Povezane teme

jezero palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.