Komentara: 4
Pregleda: 7494

Sprečavanje poplava uz pomoć kredita

15.10.2012. u 05:01h
Izvor: SuMedija
Desetak dana nakon što je 15-minutno nevreme poplavilo brojne saobraćajnice, podrume i stambene objekte, još uvek nisu otklonjene sve posledice, ali iz JKP „Vodovod i kanalizacija" i lokalne samouprave poručuju da će uskoro taj problem biti trajno rešen zahvaljujuću kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj.
Sprečavanje poplava uz pomoć kredita

Sredstva u iznosu od 11 miliona evra, čemu je dodatno još dva miliona evra donacija, namenjena su nastaviku izgradnje kanalizacionog kolektora VII, a gradiće se i kolektor II.

Gradonačelnik Modest Dulić izjavio je da, i pored nezadovoljstva postojećim stanjem, Subotica spada u red gradova u Srbiji sa prosečnim stepenom izgrađenosti kanalizacione mreže. Međutim, on tvrdi da je situacija sa plavljenjem i saobraćajnim poteškoćama u slučaju intenzivnih i obilnih padavina ista u svakom gradu u Srbiji, pa i u mnogo razvijenijim zemljama.

- Subotica je po svojoj konfiguraciji razuđena, pa nešto više od polovine grada i naselja još nije pokriveno javnom kanalizacijom, a specifičnu osobinu zemljišta čini visoki nivo podzemnih voda. Kroz ovaj kreditni aranžman uspećemo da obezbedimo kolektorsku mrežu za grad, Vodozahvat II i izjednačimo kvalitet vode prema svim našim korisnicima. Nastavkom izgradnje kolektora VII stvorićemo mogućnost za proširenje i sekundarne kanalizacione mreže za ceo severni deo Subotice, što predstavlja obavezu grada i „Vodovoda" na osnovu Ugovora sa EBRD i tako, na neki način, ispravimo višedecenijsku nepravdu prema ljudima koji žive u tom delu grada. Mi moramo da budemo svesni da su građani Subotice podjednako bitni i važni i da zaslužuju iste uslove za život, bez obzira da li žive u centru, ili na periferiji grada - naglasio je Modest Dulić, gradonačelnik Subotice.

Direktorica „Vodovoda i kanalizacije", Snežana Pejčić, rekla je da je kredit dobijen pod povoljnim uslovima.

- Rok otplate ovog kredita je 12 godina, uz grejs period od tri godine. Ukupna dužina nove kolektorske mreže biće pet kilometara, a sekundarna kanalizaciona mreža obuhvatiće oko 12 hiljada novih potrošača. Stepen pokrivenosti grada kanalizacionom mrežom porašće sa sadašnjih 40 na 60 odsto. Pored kolektora VII, tu je posebno značajan i kolektor II, koji će rasteretiti postojeći kolektor III. Moram da naglasim da planirani razvoj kanalskog sistema u predstojećem periodu neće upotpunosti sprečiti posledice ekstremnih kiša, kakva je pala 2. oktobra u popodnevnim satima. Izgradnja ovih kolektora će biti rađena prema projektovanim parametrima koje propisuje tehnička struka, a koji na našem području znači dvogodišnja povratna kiša od 132 l/s/ha u centru grada, odnosno 90 l/s/ha na rubovima grada u trajanju od 15 minuta - izjavila jeSnežana Pejčić, direktorica JKP „Vodovod i kanalizacija".


U nastavku je podsećanje na situaciju u Subotici od pre 2 nedelje, nakon jakog nevremena.

Izvor: SuMedija

Prozivka u vodi

Prozivka u vodi Prozivka u vodi Prozivka u vodi Prozivka u vodi Prozivka u vodi Prozivka u vodi Prozivka u vodi Prozivka u vodi
Pogledaj ostale fotografije

Subotičke ulice nakon jake kiše

Subotičke ulice nakon jake kiše Subotičke ulice nakon jake kiše Subotičke ulice nakon jake kiše Subotičke ulice nakon jake kiše Subotičke ulice nakon jake kiše Subotičke ulice nakon jake kiše Subotičke ulice nakon jake kiše Subotičke ulice nakon jake kiše
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 7494

Povezana vest

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

Grad Subotica

Snežana Pejčić

Modest Dulić

poplava

kanalizacija

izgradnja kolektora

nevreme

jaka kiša

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.