Komentara: 16
Pregleda: 9651

Skupo putovanje u noć

06.11.2012. u 21:15h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Oni koji bi da odustanu od ovog života, recimo zbog materijalne bede u kojoj žive, možda bi i od takve pogubne primisli odustali ako bi pre toga pogledali koliko bi ih to koštalo.
Skupo putovanje u noć

Kako pokazuje cenovnik javnog komunalnog preduzeća Pogrebno u Subotici, sam čin sahrane, koji uključuje uobičajene i neophodne radnje, koštao bi preko 20.000 dinara. Nedavno je gradska uprava velikodušno odobrila povećanje cena usluga ovog preduzeća za 3,5 odsto, kome inače građani preko budžeta već izdvajaju svotu od oko 2,5 miliona dinara godišnje.

Sam cenovnik komunalnog preduzeća je vrlo zanimljiv i vrlo precizno definisan. Osim što ima više od 40 stavki, među kojima su i one za koje niste mogli ni pomisliti da se to računa kao usluga pogrebnog preduzeća, sve su cene precizno, apotekarski razrađene do u poslednji dinar.

Među uobičajenim uslugama za pokojnike nalaze se troškovi za korišćenje mrtvačnice na groblju, ali sa dve različite stavke - jednodnevno korišćenje mrtvačnice košta 2.526, ali uz upotrebu i rashladnog uređaja cena se povećava za 1.657 dinara, dok u slučaju da se rashlađivanje koristi noću, cena je 2.021 dinar. Tome treba dodati i eventualno korišćenje prevoza pokojnika po gradu, što zahteva dodatnih šest hiljada dinara, minimalno. Sam prevoz u lokalu iznosi 5.400 dinara, ali ukoliko neko uz to želi i „pratioce“, mora dodati još 486 dinara, dok uz korišćenje transportnog sanduka taj izdatak iznosi ravno 3.240 dinara.

Ako neko, pak, ima i „ekscentričnih“ želja poput kremiranja umesto klasičnog polaganja tela u ilovaču, moraće da obezbedi dodatnih stotinak evra. Kremiranje se, inače, zasad može obaviti samo u Novom Sadu, ali Pogrebno u Subotici pepelne ostatke pokojnika u vidu urne skladišti na nekom od subotičkih grobalja po ceni od oko pet hiljada dinara, u zavisnosti od toga šta se želi. Smeštaj urne u grobnicu klasičnog tipa - ma šta to značilo - predstavlja najskuplje zadovoljstvo i košta ravno 5.951 dinar.

Prilikom samog čina ukopa pokojnika postoje takođe razne varijante - ako je, recimo, potrebno podizanje poklopca na grobnici prilikom sahrane, onda to košta 2.600 dinara, dok je podizanje i uklanjanje betonskog okvira na raci gotovo duplo skuplje i košta 4.560 dinara. A sama ceremonija sahrane u organizaciji Pogrebnog iznosi ukupno 10.500 hiljada dinara.

U cenovniku nije jasno naznačeno da li ta ceremonija uključuje i usluge crkve, ali poslednji trendovi govore da se čak i najveći vernici premišljaju da li da sa ovog sveta odu bez uobičajenog pozdrava Božjih izaslanika, kako bi poštedeli svoje najmilije novih zaduživanja.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 9651
Povezane teme

jkp pogrebno

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.