Komentara: 9
Pregleda: 4569

Skuplje grejanje za pola grada ako poskupi gas

19.09.2011. u 18:59h
Izvor: RTV Yueco
Skuplje grejanje za pola grada ako poskupi gas

Preko 18.000 domaćinstava i poslovnih objekata u Subotici imaće skuplje grejanje ukoliko Vlada Srbije odobri poskupljenje gasa. Kako je ranije objavljeno, Javno preduzeće Srbijagas zvanično je uputilo zahtev Agenciji za energetiku za poskupljenje cene gasa u proseku za 15 odsto. U Agenciji su naveli da je potrebno da se obave sve potrebne analize o promeni cena gasa, koje će važiti za "Srbijagas" ali i za ostala 34 distributera, među kojima i Suboticagas. Konačnu reč daće Vlada Srbije.

Ubedljivo najveći potrošač gasa u Subotici je "Subotička toplana", u čijoj energetskoj strukturi gas zauzima preko 60%. Njihovi radijatori se nalaze u oko 10.000 domaćinstava i poslovnih objekata u gradu. Nakon što su njihovi potrošači tokom leta imali niže račune za grejanje, od oktobra će im na računima biti iskazan i obračun utrošenih energenata, koji će biti još viši ukoliko bude povećana cena gasa.

Ostalih 8.500 potrošači gasa, građani i privreda, godišnje u Subotici potroše 25 miliona kubnih metara ovog energenta. Sadašnja cena gasa je 35,44 dinara po kubiku, a u JKP "Suboticagas" su dostavili Agenciji za energetiku analizu po kojoj je potrebno povećanje cene za 16%, koja bi tako iznosila 41,17 dinara po kubiku bez PDV-a. Nakon što Agencija obradi ovu i analize ostala 33 distributera gasa u Srbiji, proslediće ih Vladi Srbije koja će dati konačnu reč o poskupljenju gasa.

Prema aktuelnim podacima Agencije za energetiku, koja još nije uračunala najavljena poskupljenja, najveće troškove pri zagrevanju stana površine od 60 kvadrata imaće građani koji koriste lož ulje i struju u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje. Najjeftinije će proći oni koji isti prostor zagrevaju TA pećima i ugljem. Po ovoj kalkulaciji, troškovi grejanja na gas, po nepromenjenim cenama, iznose 51.000 dinara.

grejanje na gas

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4569
Povezane teme

toplana subotica

grejanje

grejanje na gas

skuplje grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.